Kalesija 25°

Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, pored ostalog, na današnjoj sjednici primila k znanju informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2021. godinu, sa nalazima revizije i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2021. godini, kao i informaciju o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, pokrenuti postupak protiv 47 političkih stranaka za koje je pregledom i revizijom njihovih finansijskih izvještaja utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su u 2021. godini prekršile odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Navedeni izvještaji o reviziji političkih stranaka, sa nalazima revizije i mišljenjem revizora, bit će objavljeni na internet stranici www.izbori.ba , a mišljenje revizora i u Službenom glasniku BiH.

– Prema podacima, prikupljenim od nadležnih organa i institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, za finansiranje političkih subjekata u 2023. godini planirana su sredstva u iznosu od 20,996,233.43 KM. Od planiranog iznosa isplaćeno je 96,65 posto, odnosno političkim subjektima je isplaćeno 20,293,347.55 KM – navodi se. 

Informacija ne sadrži podatke o uplatama sredstava političkim subjektima iz budžeta Srenjobosanskog kanton, Općine Breza i Općine Kalinovik jer ih još nisu dostavili.

– Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će također, na svojoj internet stranici, objaviti podatke o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini izuzev Srednjobosanskog kantona, Općine Breza i Općine Kalinovik – saopćio je Ured za informiranje CIK-a BiH. 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Akciji čišćenja Memorijalnog centra Kalesija Gornja pridružili se …

  Nogometaši “Bosne” i “Mladosti” ostvarili pob …

  Nebo iznad BiH uskoro bi opet moglo poprimiti čarobne nijanse, “ …

  Usaglašen konačni tekst rezolucije o Srebrenici i dostavljen predsje …

  Team CNC Kalesija traži radnike

  CLOSE
  CLOSE