Kalesija 18°

VIDEO/ Ekipa „Snaga domovine“, koja je predstavljala BiH na 20. Svjetskom prvenstvu u Austriji osvojila prvo mjesto: U toku pripreme za nova takmičenja

Sa bosanskohercegovačkim rahatlukom, veseljem i predanošću onome čega se “uhvate” Bosnaci i Hercegovci ostavljaju lijepu sliku gdje god da se pojave. Tako su učinili i ljudi, planinari okupljeni oko ekipe koja nosi naziv “Snaga domovine” osvojivši prvo mjesto na 20. Svjetskom prvenstvu planinara koje je održano u austrijskom gradu Abtenau, u septembru tekuće godine. Bh. ekipa brojala oko 180 učesnika.

Ovogodišnje takmičenje, čiji je organizator Savez za narodni sport Republike Austrije, privuklo je preko 1100 učesnika iz ukupno 15 zemalja i radi se mahom o državama gdje je planinarstvo tradicija i sport kojem se pridaje velika pažnja. Mjesto događanja ove godine bio je gradić Abtenau, smješten u prekrasnom i živopisnom ambijentu u sjenci goropadnih alpskih vrhova.  Okosnicu ekipe „Snaga domovine“, koja je predstavljala BiH činili su članovi kluba „Kontakt“ iz Salzburga, koji okuplja Bosance i Hercegovce koji žive i rade u Austriji. Ekipa je pojačana sa planinarima iz Sanskog Mosta, Ključa, Cazina, Bihaća, Sarajeva i još nekoliko bh gradova. Na kraju takmičenja, sa preko 9000 ostvarenih kilometara, bh planinari su se popeli na pobjedničko postolje. U proteklim godinama bosanskohercegovačka ekipa je bila nadomak prvog mjesta koje je uvijek izmicalo, tako da su u organizaciju ovogodišnjeg natjecanja uloženi veliki organizacijski napori.  Jedan od glavnih organizatora bio je Izet Kurtalić, član „Kontakta“, koji već dugo živi i radi u Austriji. U tri takmičarska dana planinari su trebali savladavati planinske staze koje su bile rangirane po težini, dok je poslednji dan takmičenja bio rezervisan za planinarski maraton. Na kraju takmičenja zbrajan je ukupni broj pređenih kilometara, a ekipa Snaga domovine napravila je višak od 2000 kilometara u odnosu na drugoplasirane Austrijance.

Član bh ekipe, Adnan Siječić Ogi, sa 187 pređenih kilometara proglašen je i najboljim pojedincem cjelokupnog takmičenja. Planinarenje se odvijalo u prekrasnom krajoliku, a svi učesnici su imali priliku uživati u živopisnoj prirodi, zelenim obroncima i proplancima, koji najbolje dočaravaju svu ljepotu ove alpske zemlje. Članovi bh ekipe su dali sve od sebe,  učinjeni su veliki napori, brojni planinari zaradili su žuljeve na nogama i druge povrede, ali je sva bol zaboravljena kada su na završnoj ceremoniji i zatvaranju ovogodišnjeg prvenstva pročitani rezultati najuspješnijih ekipa. Na kraju su ostali samo ponos i lijepe uspomene. Kada je riječ o samom rezultatu, o njegovoj vrijednosti svjedoči i to što je Bosna i Hercegovina u ukupnom zbiru bila bolje plasirana od, recimo Švajcarske, Italije, Slovenije i drugih zemalja u kojima je planinarstvo mnogo više razvijeno i cijenjeno. Mala ekspedicija sanskih planinara iz Austrije se vratila presretna i puna pozitivnih utisaka, a posebno treba naglasiti veliko gostoprimstvo Bosanaca i Hercegovaca iz Udruženja „Kontakt“ koji su bili više nego dobri domaćini, te svojim gostima priredili i nezaboravno druženje. Još jednom se pokazalo jedinstvo, snaga i ljubav svih iskrenih Bosanaca i Hercegovaca prema svojoj domovini.

Kako nam nisu, opravdano, odmah odgovorili na poruku obećali su još prvih mjesta i pehara u svojim vitrinama a nama videa sa dodjela. Sudeći po objavama na Facebooku pripremaju se za nova takmičenja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

Ravna planina popularno odredište za sve generacije: Pogledajte cijen …

CLOSE
CLOSE