Kalesija 24°

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice opet bez rezultata

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Još jedna vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice završena jejučer bez rezultata. Počela je oko 14, a završena u 19,30 sati. Do sjednice je došlo na inicijativu 16 vijećnika, koji su predložili slijedeći dnevni red:
Razmatranje stanja u funkcionisanju OV Živinice i prijedlog mjera za poboljšanje istog i Tekuća pitanja.

“Evidentno je da Općinsko vijeće Živinice već duže vrijeme ne funkcioniše u skladu sa zakonskim aktima, rukovodstvo OV ne poštuje Poslovnik o radu Općinskog vijeća Živinice i rad se sveo na održavanje vanrednih sjednica, gdje se ne razmatraju pitanja od interesa građana, već se djeluje selektivno u interesu grupica građana i nekolicine vijećnika”, istaknuto je u upućenom pozivu inicijatora za sazivanje vanredne sjednice OV Živinice.

Vijećnik Mirsad Šljivić je predložio da se glasa o povjerenju rukovodstvu Općinskog vijeća Živinice, tj. predsjedavajuće i dva zamjenika, što je kod jednog dijela vijećnika izazvalo negodovanje, pa se tražilo tumačenje Poslovnika o radu OV, gdje ne postoji takva kategorija izjašnjavanja, kako se čulo na sjednici.

Predsjedavajuća Samra Omić je izjavila da ne želi dati ostavku, a evo i zašto:

“Više puta sam zakazivala redovne sjednice OV po 20 tačaka za raspravu i to od važnosti za našu lokalnu zajednicu, ali nismo imali odgovarajuću podršku vijećnika, zbog čega je dolazilo do odlaganja sjednica usljed nedostatka kvoruma. Napominjem da funkciju predsjedavajuće OV obavljam volonterski, jer mi je želja da svojim primjerom uvedem mjere štednje sredstava Budžeta općine Živinice, te zato neću dati ostavku, ali mogu dati da se Općinsko vijeće izjasni o mojoj eventualnoj smjeni, odnosno onako kako piše u Poslovniku o radu oV, gdje ne stoji da se može glasati o povjerenju rukovodstvu OV, jer smo mi dobili povjerenje kada smo izabrani na ove funkcije”.

U daljem toku rada određena je pauza u cilju pripreme odgovarajućih zaključaka za efikasniji rad Općinskog vijeća Živinice, koji je kasnije ponuđen na raspravu i usvajanje. Međutim, ponuđeni zaključci nisu usvojeni jer su imali podršku 10 vijećnika, od 16 koliko je najmanje bilo potrebno. Time je završena vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice, a nastojanja da se ona ipak nastavi nisu uspjela, pošto je nedostajao jedan vijećnik, pa će tako višemjesečna agonija /ne/rada OV biti nastavljena piše portal živinice.ba.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

CLOSE
CLOSE