Kalesija 22°

Umjesto srijemoša ubrali mrazovac, jedna osoba u Sarajevu preminula

srijemusČetiri osobe od kojih je jedna preminula nakon  što se najvjerovatnije, otrovala mrazovcem, bilje su brali na Bjelašnici ali i u Vogošći odnosno privatnom posjedu u Pionirskoj dolini.

Podsjećamo, u proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo primljena su četiri pacijenta sa kliničkim znacima teškog trovanja hranom. Svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali ljekovitu  biljku srijemoš na koju mnogo liči veoma otrovni mrazovac.

Kako nam je saopćeno iz KCUS-a, svi otrovani su  iz Sarajeva,  a inicijali pacijenata su V.O. (1960 god.), V.Z (1950 god.) T.V. (1941 god.), M.H. (1956 god.).

Pacijenti inicijala V.O. i V.Z. su bračni par, a bilje su brali na Bjelašnici. Pacijentica inicijala T.V. bilje je brala u bašti privatne kuće u Pionirskoj dolini.

Pacijenti inicijala V.O., V.Z. i TV. nisu životno ugroženi te je njihovo stanje  za sada stabilno i pod intenzivnim su nadzorom ljekara Klinike za infektivne bolesti.

Pacijent M.H. bilje je brao u okolini Vogošće te je nedugo nakon događa i preminuo.

“S obzirom da se na našoj Klinici ne radi toksikološka analiza te da porodica nije dozvolila obdukciju, postoji visoka sumnja da je smrtnom ishodu doprinijelo trovanje.Biljka srijemoš se lahko može zamijeniti otrovnom biljkom mrazovac, o čemu bi se trebali izjasniti biolozi i toksikolozi”, kazala jeza Radiosarajevo.ba Muamera Šehić, portparol KCUS-a.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE