Kalesija 31°

U Živinicama oduzeta razna roba u vrijednosti 63.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli razni tekstil, obuću i tehničku robu ukupne tržišne vrijednosti 63.000 KM.

Kotrolom poslovnih knjiga kod nekih obveznika je utvrđeno da je roba prodavana na crno i naknadno evidentiran manjak u iznosu od 21.000 KM.

Razmjenom informacija sa Poreznom upravom Federacije BiH, ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli 7.886 komada razne tekstilne robe kod poreskog obveznika iz Živinica. Vrijednost robe procjenjuje se na 50.000 KM, a za istu nije postojola dokumentacija o porijeklu, te da je prijavljena nadležnim carinskim organima za postupak uvoznog carinjenja i plaćenje uvoznih dažbina.

roba2Na osnovu obavještanih podataka izvršena je i provjera poslovanja obveznika iz Brčkog, te je nakon izvršenog popisa robe utvrđeno da pomenuti ne prikazuju stvarno stanje realizovanog prometa u svojim prodajnim objektima, niti za prodanu robu izdaju račune. Nakon završenog popisa utvrđen je manjak robe koji nije evidentiran kao promet u ukupnom iznosu od 21.000 KM. Na utvrđeni promet izvršen je obračun pripadajućeg PDV-a, naloženo njegovo plaćanje, te izdan prekršajni nalog.

Također, ovlašteni službenici UIO pojačali su nadzor na putnim pravcima povezanim sa graničnim prelazima Šepak – Bijeljina i Orašje – Lončari. Tom su prilikom vršene kontrole teretnih i putničkih motornih vozila, te je pronađena i oduzeta razna roba koja je bila namijenjena daljoj prodaji, a bila je prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o mobitelima u vrijednosti od 2.500 KM, TV uređajima u vrijednosti od 4.000 KM, rezervnim dijelovima za traktor, raznim odjevnim predmetima i kozmetici u vrijednosti od 4.000 KM.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, protiv pomenutih pravnih, odgovornih i fizičkih lica biće pokrenuti prekršani postupci pred nadležnim sudovima, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

roba1

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Saradnja Federalnog ministarstva okoliša i turizma s predstavnicima n …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE