02.jul.2019
Meliha Halilčević u aprilu ove godine dobila je priliku za posao, i to da radi nešto što do sada nije radila a što je kako kaže jako zanimljivo.. Naime, Muharem Požegić vlasnik kompanije “Srle Commerc” počeo je sa proizvodnjom kocke šećera. Na početku je zaposlio četiri radnice.

“Oko 630 kg kocke napravimo dnevno. Nije nam teško jer smo već naučile kako se radi i sve stignemo. Atmosfera na poslu je jako dobra, što je izuzetno važno. Nakon što napravimo kocku potrebno je da se ona osuši na 80 stepeni. Sledeći dan stavljamo kocku u plehove, ohladi se i onda pakujemo” kaže Ramiza Husejnović.

Kocka šećera proizvedena u Vukovijama Donjim, dalje ide na tržište. Radnice kažu da dok nisu dobile priliku raditi ovaj posao, kada piju kahvu nisu obraćale pažnju kako kocka izgleda, međutim nakon nekoliko mjeseci rada u proizvodnji danas im je jako bitan izgled kocke kao i tvrdoća jer je to ono na što obraćaju pažnju prilikom rada. Cilj im je da što kvalitetnija kocka izađe iz hale za proizvodnju u Vukovijama Donjim.

Načinu proizvodnje kocke pogledajte u emisiji Sasvim (ne)obične priče koja je na programu NEON Televizije večeras u 19:00 sati.

I na kraju završićemo stihovima Dine Merline “Ne šećeri sitno, bolja ti je kocka”, posebno ona domaća, iz Vukovija.

