Kalesija 22°

U Vlasenici ukopano 11 identifikovanih žrtava

 

Na Šehidskom mezarju Rakita kod Vlasenice danas poslije podne-namaza obavljena je deveta kolektivna dženaza i ukop za 11 identifikovanih žrtava ubijenih početkom minulog rata.

isprVla4

Ukopani su: Abid Alibašić, Ibrahim Bećirović, Abdulah Džodžaljević, Senad Bećirović, Fahir Muminović, Mirsad Mehremić, Mevludin Manjić, Muhidin Manjić, Nedim Šahinpašić, Senahid Šahinpašić i Meho Sinanović.

Djevojci Melisi Manjić život nije dao priliku da upozna svog oca, jer kada se rodila oca su joj odveli i danas se prvi put susrela s očevim kostima.

isprVla3
-Živjela sam u nadi da će moj babo jednog dana doći, međutim, to se nije desilo, jer umjesto njega sam dočekala njegov tabut s par kostiju. Kosti mog oca pronađeni su na planini Pelemiš kod Šekovića. Minuli rat mi je uskratio očevu ljubav. Sada imam 23 godine i danas kopam oca kojeg nisam imala priliku upoznati i vidjeti uživo. Ipak zahvalna sam Bogu što moj otac ima mezar, tako da mogu posjetiti njegov mezar kad poželim – ispričala je Agenciji Fena Melisa Manjić.

Jedna od preživjelih žrtava Merima Lolić danas je ukopala brata Mehu Sinanovića, koji je imao nepunih 18 godina.

-Danas je dženaza mome bratu, a ukopala sam oca i očekujem da pronađu sestru. Moji najdraži zadnji put su viđeni u logoru, a njihove kosti su pronađene u Ogradici. Mnogo vremena je prošlo a rana nikada zarasti neće – kazala Merima Lolić.

ispr Vla1
Na današnjoj dženazi ukopano je 11 identifikovanih žrtava, koje su pronađene u grobnicama Pelemiš, Ogradica i Šekovići.

-Do sada je u Vlasenici ukopano više od 300 osoba, dok se još traga za više od dvije hiljade ljudi. Proces identifikacije i pronalaženja grobnica je veoma težak na području Vlasenice, gdje su se vršila pojedinačna i grupna ubistva od 1992. godine – izjavio je Feni Senad Efendić uime devetog Organizacionog odbora za devetu kolektivnu dženazu u Vlasenici.

Vjerske obrede na dženazi u Rakiti predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE