Kalesija 23°

U srijedu promocija knjige „S obje strane Drine“

BeFunky_vezuv-basic-knjiga.jpg

Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod i ove godine, 18. put zaredom, u povodu obilježavanja oktobra – Mjeseca knjige, organizuju Kulturnu manifestaciju „Ikre“. Prvi sadržaj je promocija knige „S obje strane Drine“ autora Vezuva Bašića- Baše. Promocija će se održati u srijedu, 9. oktobra, sa početkom u 16,00 sati.

 

Vezuv Bašić Bešo rođen je u Kladnju a veći dio svog života proveo je u Banovićima gdje je svojevremeno obavljao različite privredne, društvene i političke funkcije. Trenutno živi Danskoj. „S obje strane Drine“ je najnovija knjiga Vezuva Bašića.

U djelima ”Priče iz Avnstrupa” i ”U predvorju smrti”, Bašić je sabrao i objavio priče naših izbjeglica koje je ratni vihor donio u Dansku gdje trenutno boravi i sam autor.

 

U druge dvije knjige Bašić se posvetio poeziji. Knjiga ”Izbjeglička soba”, Bašičev poetski prvijenac, nastajala je u godinama ljudske oholosti i mržnje jednih prema drugima, u vrijeme pomračenja nekih umova ali i kao svjedočenje ljudske tjeskobe, patnje, čežnje i nostalgije.U zbirci pjesama za djecu koja nosi zanimljiv naziv ”Ždraka”, autor se vraća u dječiji svijet i svoje djetinjstvo. Sve pjesme imaju svoju poruku i oslikavaju na poseban način dječiji svijet. Bojama, prirodi i stvarima u prirodi u očima djece, Bašić je u ovoj zbirci dao posebnu dimenziju.

Pokrovitelji Kulturne manifestacije “Ikre” su Općina Kalesija, općinski načelnik Rasim Omerović i Vlada TK-a.

 

Kalesija.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih u Kalesiji: Takmičenje u košarci, nogometu i od …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE