29.jun.2024
Iako je za smokvu karakteristično da uspijeva u tolijim krajevima, stabla smokve sve češće viđamo u avlijama dvorišta u našoj općini. U Mahmutovićima itekako dobro uspijeva a domaćica Zineta skoro svake godine priprema džem. Donosimo vam recept za ovaj uskusni ali i zdravi džem koji može poslužiti za štrudlu, kriške u hladnijim zimskim danima ali i u drugim receptima za koje se odlučite.
POSTUPAK:
–Zineta kaže da je nakon što se smokve uberu iste potrebno oprati i pustiti da se ocijede.
–Zatim odstraniti patlice te poloviti smokve. Poredati smokve u posudu te na 3kg smokve staviti 1 kg šećera, izmiješati kako bi pustile sok.
–Kuhati na laganoj temperaturi sat vremena uz stalno miješanje. Ukloko više volite smokve možete i izblendati. Vrelu smjesu pakovati u vrele tegle.
–Ostaviti u prostoriju i pustiti da se polahko ohlade. Džem upakovan na ovakav način može stajati mnogo vremena.
Smokva (Ficus carica L.) se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima.
Smokve su odličan izvor minerala i vitamina:
Odličan su izvor fitokemikalija poput proantocijanidina. Smokva sadrži i tekin, antioksidativni sastojak koji smanjuje razinu kolesterola u krvi….