Kalesija 18°

Tužila Herbalife: Potrošila sam 9.200 KM na njihove beskorisne proizvode

Četrdesetčetverogodišnja Zagrepčanka tužila je popularnu kompaniju Herbalife jer su je, kako tvrdi, naveli na kupovinu njihovih brojnih proizvoda od kojih ona i njena porodica nisu imali nikakve koristi.

– Moja distributerka preporučila mi je korištenje Formule 1, Multivitaminskog kompleksa, Mineral kompleksa, proteine, vlakna, guaranu, Thermojetics čaj, Thermojetics yellow, omegu, Roe Ox, aloe veru i proteinske pločice. Za najstariju, 13-godišnju kćerku savjetovala mi je Formulu 1, proteine, guaranu, vlakna, Thermojetics čaj, omegu, Rose Ox, aloe veru te Multivitaminski kompleks. Kćerka je imala bolne menstruacije te mi je distributerka preporučila da koristi guaranu, jer će joj bolne menstruacije kroz neko vrijeme prestati, ali nije joj bilo bolje. Distributerka je čak tvrdila da će se kćerki izravnati i nešto iskrivljena kralježnica upornom primjenom Formule 1, vitamina i proteina, što se isto nije dogodilo – napisala je ova domaćica i majka četvero djece u e-mailu koji je poslala medijima, piše Jutarnji.

Herbalife proizvode počela je kupovati i koristiti 2013. godine. Za više od godinu na njih je potrošila ukupno, kaže, oko 35.000 kuna (9.200 KM). Proizvode nije željela distribuirati nego je, priča, povjerovala da su oni “zdrav obrok za njenu obitelj”. Ali razočarala se. Tražila je povrat novca koji Herbalife garantira u određenom roku, ali nije to uspjela ostvariti te je tužila kompaniju za iznos od 1.977 kuna (u protuvrijednosti vraćenih proizvoda). Spor je u toku i u zagrebačkom Herbalifeu nisu ga željeli komentirati.

Ovo je trenutno jedina tužba na zagrebačkom sudu protiv Herbalifea. U udruženjima za zaštitu potrošača u Hrvatskoj nemaju pritužbe na njihov račun, a nema ni prijava inspekciji Ministarstva zdravstva. Popularna kompanija čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednje vrijeme trpi žestoke udare: od optužbi da posluju na principu piramidalne sheme, pa do dokumentarnog filma “Betting on Zero”, čije je prikazivanje počelo ovih dana, a za koji analitičari predviđaju da bi mogao utjecati na vrijednost njihovih dionica. Dokumentarac se bazira na priči kako u SAD-u Herbalife dovodi u zabludu pripadnike latinoameričke zajednice koji su slabijeg imovinskog i obrazovnog statusa, a bore se protiv prekomjerne težine.

Američka Federalna trgovinska komisija 2014. godine protiv Herbalifea je pokrenula istragu, i u konačnici su se nagodili plativši lani 200 miliona američkih dolara, ali ne zbog piramidalne prevare, već zbog sumnji za krivo predstavljanje. Američki regulatori žestoko su se tada obrušili na njihov poslovni model, navodeći kako su ljudima obećavali da će se obogatiti ako postanu distributeri njihovih proizvoda, “zavodili” ih brošurama punim vila, luksuznih automobila i brodova te govorili da će moći dati otkaz na prijašnjim poslovima.

Iz Herbalifea tvrde da iza kontroverznog dokumentarca finansijski i idejno stoji menadžer William Ackman. Ackman ih je još 2012. godine prozvao da posluju na principu piramidalne prevare, te da kupce dovode u zabludu.

Društvene mreže pune su profila na kojima distributeri reklamiraju Herbalife proizvode. Cilj im je pridobiti što više sljedbenika i članova Herbalifea koji onda tragaju za novim članovima, stvarajući mrežu u kojoj zarađuju od prodaje onih koji su ispod njih.

– Cilj moje distributerke bio je da proda što više proizvoda – opisuje jedan sagovornik Jutarnjeg lista.

Drugi, pak, smatra da je njegov distributer bio korektan te da ga nije nagovarao na ono što mu nije bilo nužno.

– Ali znam da su neki toliko bili uporni u prodaji da su ih na kraju i prijatelji počeli izbjegavati. Ima i onih koji se prepoznaju u svemu tome, pa i steknu nova poznanstva, možda i nekim ljudima pomognu da smršaju, iako realno to mogu i sa bilo kojim drugim proizvodom ili promjenom prehrane, kretanjem… – priča on.

Kompanija Herbalife godišnje generira više od 36 milijardi dolara u maloprodaji u koju je uključeno više od 20 miliona ljudi.

Izvor: Jutarnji.hr

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

Ravna planina popularno odredište za sve generacije: Pogledajte cijen …

CLOSE
CLOSE