Kalesija 26°

Strip „Prešli su“ promovisan i u Kalesiji

U organizaciji BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija na čijem čelu je Mufid Klinčević jučer je u održana promocija prvog stipa u kojem je opisan genocid u Srebrenici autora Samira Karića iz Hajvaza i Admira Delića iz Tojšića.

„Na ovaj način mi smo htjeli da građanima naše općine predstavimo ono što se desilo u i oko Srebrenice. To mi kao Bošnjaci moramo uporno ponavljati i ponavljati kako se ne bi zaboravilo“, istakao je za Kalesije online direktor BKC-a Klinčević.

O stripu ali i o dešavanjima u Srebrenici govorio je i Mehemd Meša Pargan koji je i izdavač istripa kao Bosanska medijska grupa (BMG).

„Ja kao novinar sam zajedno sa prijateljima sam radio na jednom istraživanju i na kraju smo prema svim podacima koje smo prikupili došli do zaključka da je skoro pa svako drugi čovjek iz Podrinja, bio učesnik u genocidu u Srebrenici. To su zabrinjavajući podaci jer mnoge ubice još nisu odgovarale. Ovaj strip je samo jedna ispričana priča i nadam se da će biti još onih koji će o tome pisati i koji će ispričati Srebrenicu“, istakao je Pargan.

O stipu je govorio i sam autor Admir Delić koji je crtežom pratio priču koju je koncipirao novinar Oslobođenja Samir Karić.

„Ideja za ovakvo jedno djelo postoji još dvije godine i mi smo to uspjeli realizirati. Strip je štivo koje je lagano za čitati i msilim da će većina vas ovo pročitati jer govori o nečemu što se nama desilo“ kazao je Delić.

strip2

strip3

strip4

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE