Kalesija

Staro Selo kod Kalesije – od 65 porodica ostale samo dvije romske porodice

Selo je opustjelo. Skoro ni na jednoj kući nema čitavih prozora i vrata.

Staro Selo: Avlije u korov zarastaju


U Kalesiji postoje dva naselja u kojem žive Romi: prigradsko naselje Olanovica i Staro Selo koje se nalazi na sjeveroistočnom dijelu ove općine. Kako stvari stoje, uskoro će to biti samo jedno naselje – Olanovica, jer je Staro Selo praktično opustjelo. U ovom naselju je prije rata živjelo oko 65 romskih porodica sa više od 300 člnova,a danas je knjiga spala samo na dvije porodice.

 Ogorčeni mještani

Zijad Mršić (45) je jedan od onih koji su napustili Staro Selo. Danas živi u Olanovici sa ženom i dvoje djece.

– Nakon rata u svoje selo smo se vratili 1997. godine. Njemačka humanitarna organizacija “Help” nam je ppomogla da obnovimo kuće. Problemi su nastali 2002. godine, kada je ubijen naš komšija Halil Mršić. Tada smo se osjetili nesigurnim i nepoželjnim. Mnogi su počeli da odlaze iz sela. Uslijdile su krađe po selu. Prijavljivali smo policiji. Oni bi samo došli na lice mjesta, ali nikada nisu pronađeni počinioci, priča nam Zijad Mršić.

Od Mustafe Alimanovića, koordinatora za romska pitanja i vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija, saznajemo da je do sada Policijskoj upravi upućeno 115 prijava za krađu.

– Gore je haos. Ono je bruka i sramota šta je urađeno. . Iz kuća su prvo krali namještaj i bijelu tehniku, a onda su skidali prozore i vrata, instalacije, crijep… Sijeku čak i voćke. Mještani Starog Sela su ogorčeni zbog ovih dešavanja, priča nam Mustafa Alimanović.

Mustafa Alimanović, koordinator za romska pitanja: Zaštiti imovinu Roma


Nekad su imali trakotore i stoku

Sa Mustafom Alimanovićem smo i posjetili Staro Selo, u kojem su se Romi, kako saznajemo, prije rata, što je rijetkost za ovu populaciju, bavili i poljoprivredom.

– Imali su traktore, obrađivali zemlju, držali stoku. Zaista su bili vrijedni, pričao nam je Avdo Vildić.

Danas više toga nema u Starom Selu. Selo je opustjelo. Skoro ni na jednoj kući nema čitacih prozora i vrata. I kuća Osmana Alić, koji živi u Živinicama, oštećena, bila je na meti kradljivaca. Vide se i jasni tragovi skidanja instalacija. Avlije u korov zarastaju.

Nesiba Mršić (52) je jedna od rijetkih koja je ostala u selu. Živi sa sinom i kćerkom. Niko ne radi, nema nikakva primanja. Nesiba Mršić se žali da nema ni vode. Teško joj je. I ona bi najradije išla negdje.

– Voljela bih i u zatvor otići, nego ovdje ostati, Tamo ima naroda. Ovdje nemam s kim sjesti i kahvu popiti, priča Nesiba..

Nesiba Mršić: Radije bi u zatvor

U sličnim problemima je i Zumreta Mršić. I ona je sama, bez ikakvih primanja. Djeca su već otišla, napustila selo. Muž Hasib umro je prije dvije godine. I ona se žali da nema nikakve pomoći. Kaže da su je pljačkali u pola dana.

Zumreta Mršić: Opljačkana u pola dana

Mustafa Alimanović, koordinator za romska pitanja, kaže da će i dalje na Općinskom vijeću ukazivati na ove probleme i tražiti da se zaštite prava i imovina Roma u Starom Selu.

F. Sinanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Ammar Muderizović prvi pilot u Evropi koji je hafiz Kur’ana

  Šta se slušalo 1977. godine: Jugotonova top lista od Nade Obrić do …

  Javni poziv pri zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljopr …

  Vlada TK sufinansira troškova smještaja djece u predškolskim ustano …

  Braća Kemal i Namik napustili posao i otvorili ugostiteljski objekat: …

  CLOSE
  CLOSE