Kalesija 22°

Sprema se golemo iznenađenje na političkoj bh. sceni: Socijaldemokrati se ujedinjuju u jednu stranku?!

042688cb2ea13174e0fdf5a4f7e2ccb9-previewAko do toga i zaista dođe, a računajući prema raspoloženju u sve tri stranke, predsjednik ujedinjene stranke socijaldemokrata svakako bi bio Željko Komšić

Izvor: Dnevni list/Autor: M. Osmović

 

U sjeni brojanja glasova s prekjučerašnjih izbora i čekanja konačnih rezultata koji će biti priopćeni 12. studenoga, sprema se preokret, slobodno bi se moglo reći golemo iznenađenje, na glavnoj bh. političkoj sceni.
Ukratko, radi se o ujedinjenju stranaka iz Federacije koje u svojim programima kao ideju vodilju imaju socijaldemokraciju! To ni u kom slučaju ne bi značilo žrtvovanje sadašnjih stranaka te i takve orijentacije i prijevaru njihovih članova nego jedino i isključivo stvaranje jedne moćne i čvrste socijaldemokratske stranke.
Rascjepkani i rastrzani
O tome nitko iz socijaldemokratskih stranaka još uvijek ne želi javno govoriti s obzirom da je cijeli projekt “pipav posao”, još uvijek se međusobno osluškuju mišljenja i glasovi, a razgovori i pregovori se vode iza zatvorenih vrata i, za svaki slučaj, u rukavicama.

 

Razgovaralo se sasvim otvoreno i izravno, o koaliciji u prvoj fazi, a u drugoj ujedinjenju te dvije stranke u jednu

Kako doznajemo iz svojih izvora, nedavno je na sarajevskom izletištu Barice, slobodno se može reći u tajnosti, održan zanimljiv sastanak. S jedne strane stola sjedili su predstavnici SDP-a Damir Hadžić, potpredsjednik, i Dževad Bećirević, predsjednik Županijskog odbora SDP-a Sarajevo. S druge bili su Miro Lazović, predsjednik Unije socijaldemokrata BiH, i Emir Zlatar, glavni tajnik te stranke. Razgovaralo se sasvim otvoreno i izravno, o koaliciji u prvoj fazi, a u drugoj ujedinjenju te dvije stranke u jednu.

 

Povod je namjera da se ojača socijaldemokracija u BiH uz jednoglasnu ocjenu da ljevica rascjepkana u nekoliko stranaka, ali i rastrzana osobnim interesima i taštinama, ne može “daleko dobaciti”. Takva situacija najviše šteti ideji socijaldemokracije koja je nužna BiH i ozdravljenju države.

 

Prema našim izvorima, na Baricama nije bilo konkretnog rezultata, ali je dogovoreno da se pregovori nastave. Navodno je iz Unije socijaldemokrata traženo da se Zlatko Lagumdžija povuče s mjesta predsjednika SDP-a i da se nakon toga održi kongres te dvije ujedinjene stranke na kojem bi se izabralo rukovodstvo – predsjednik, potpredsjednici, predsjedništvo i glavni odbor. Ujedinjena stranka nosila bi ime SDP i s te strane nije bilo nikakvih zamjerki i primjedaba.
Raspoloženje članstva

 

Kako smo jučer doznali, rezultati prekjučerašnjih izbora na kojima je SDP doživio ozbiljan poraz dodaju gas i vjetar u leđa cijeloj ideji. Idućeg tjedna razgovori bi mogli biti nastavljeni, naravno, u sasvim novim okolnostima stvorenim izbornim rezultatima. Naime, veliki gubitak povjerenja birača u SDP mogao bi u konačnici izblijedjeti važnost socijaldemokracije u BiH pa je remontiranje te stranke, ali i uopće ljevice, nužno i vremena za gubljenje nema, još manje za njegovu kupnju i taktiziranje iza kojeg stoje osobni interesi i čuvanje stranačkih fotelja.

 

Nije nevažno da su Željko Komšić, Miro Lazović i Ivo Komšić bili i ostali u dobrim odnosima

S druge strane, već odavno se u krugovima socijaldemokrata govori da neće nikakvo iznenađenje biti ako se nakon izbora u jednu stranku budu ujedinili Demokratska fronta Željka Komšića i SDP i zbog činjenice da im programi i sve za što se zalažu stoje na osnovama socijaldemokracije. U takvoj stranci svakako ima mjesta za Uniju socijaldemokrata koju predvode Miro Lazović i Ivo Komšić. Njih dvojica su bili u vrhu SDP-a, ali su svojevremeno zbog neslaganja s Lagumdžijom napustili tu stranku i osnovali Socijaldemokratsku uniju koja je prije izvjesnog vremena promijenila ime u Uniju socijaldemokrata. Nije nevažno da su Željko Komšić, Miro Lazović i Ivo Komšić bili i ostali u dobrim odnosima.

 

Prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, dobar dio članstva SDP-a je pri stavu da bi ujedinjenje SDP-a i DF-a, uključujući i ulazak Unije socijaldemokrata u jednu zajedničku stranku, dobro došlo Bosni i Hercegovini i da bi donijelo krupne  promjene na političkoj sceni BiH.

 

Ako do toga i zaista dođe, a računajući prema raspoloženju u sve tri stranke, predsjednik ujedinjene stranke socijaldemokrata svakako bi bio Željko Komšić.

 

Stranka bi u startu imala vrhunsku infrastrukturu i osiguranu jaku prisutnost u svim dijelovima zemlje, a s ogromnim članstvom, programima i stavovima koje zastupa, predstavljala bi nepremostivu prepreku nacionalizmu. Treba dodati da bi se u ujedinjenoj socijaldemokratskoj partiji po svoj prilici našla i Naša stranka koja je svoja vrata širom otvorila Komšiću istog trenutka kada je napustio SDP te mu nudila i mjesto predsjednika.

 

Traženo je da se Zlatko Lagumdžija povuče s mjesta predsjednika SDP-a i da se nakon toga održi kongres te dvije ujedinjene stranke na kojem bi se izabralo rukovodstvo

 

Demokratska fronta za samo nešto više od godinu dana koliko postoji napravila je dobar rezultat na prekjučerašnjim izborima, što njezinom predsjedniku Željku Komšiću osigurava najbolju startnu poziciju u svim budućim razgovorima o ujedinjenju socijaldemokrata i socijaldemokratskih stranaka.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE