Kalesija 15°

Spomenik iz Prvog svjetskog rata na Međašu

U naseljenom mjestu Međaš kod Kalesije, u neposrednoj blizini magistralnog puta Tuzla – Kalesija – Zvornik, nalazi se austrougarski  spomenik iz Prvog svjetskog rata.

10173415_10203508353139411_1194932582_nSpomenik se sastoji od veće stijene koja je s jedne strane obrađena tako da čini ravnu površinu na kojoj se nalazi uklesano ime i prezime,  grb i podatak o vremenu nastanka spomenika, 1915. godina.

Ekrem Sakić, profesor historije u OŠ Tojšići, i Ibrahim Sakić, profesor razredne nastave u OŠ Tojšići, sa učenicima, članovima historijske sekcije ove škole, žele, u povodu 100-godišnjice početka Prvog svjetskog rata, skrenuti pažnju javnosti na ovaj vrijedan spomenik.

– Spomenici ove vrste veoma su rijetki na prostoru općine Kalesija, a ni na ostalim prostorima nije zabilježeno postojanje ni jednog spomenika ove vrste.  Zbog toga se obraćamo nadležnim institucijama da posvete pažnju ovom spomeniku i isti stave pod svoju ingerenciju pošto je trenutno u takvom stanju da mu prijeti uništavanje, kažu Ekrem i Ibrahim Sakić.

 

Kontaktirali porodice iz Mađarske

 

10156868_10203508353179412_20715196_n

Oni su putem društvenih mreža kontaktirali porodice iz Mađarske koje nose ovo prezime.

– Potvrdili su nam da su njihovi rođaci izgubili život u Bosni, ali još uvijek ne znaju o kome se tačno radi.  Pokazali su i interesovanje da u narednom periodu posjete Bosnu i Hercegovinu i da zajedno s nama posjete spomenik i dogovore dalje aktivnosti u vezi s aočuvanjem ovoga spomenika, kaže Ibrahim Sakić.

Inače, zaštitom kulturo-historijskih spomenika na području kalesijske općine bavi se udruženje „Oranament“ , na čijem čelu je profesor historije Samir Halilović.

Upravo je Samir Halilović, zajedno sa kolegom Mujom Zulićem, najviše radio na istraživanju kalesijskih stećaka. Halilović i Zulić su stotine stećaka, evidentirali, fotografisali i opisali u knjizi „Kalesija – crtice iz kulturno-historijske prošlosti.“

 Kalesija.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

Srce djeteta je ogromno! Bajramsku radost djeca iz živiničkog vrtić …

VIDEO/ “Prije je u selu bilo 50 kuća, svima smo nosili kurbane& …

CLOSE
CLOSE