Kalesija 12°

Slani kolačići od parmezana

Hrskavi, mirisni i izuzetno lagani za napraviti.

Ovi slani kolačići od parmezana zahtijevaju minimalnu kulinarsku vještinu, a izraditi ih možete od svega tri osnovna sastojka.

Sastojci:

100 g hladnog neslanog maslaca

100 g višenamjenskog brašna

100 g parmezana, sitno naribanog

sitno mljeveni listići svježeg ružmarina i majčine dušice (po želji)

crni biber (po želji)

2 kašike tople vode (ili malo umućeno jaje)

Priprema:

Mikserom na srednjoj brzini pomiješajte maslac, brašno i parmezan dok ne postanu sitno mrvičaste teksture. Po želji dodajte svježe nasjeckano začinsko bilje i crni biber i mijesite dok ne dobijete tijesto.

Kada ste ga umijesili, tijesto podijelite na pola i razvaljajte na debljinu od oko tri centimetra te svaku polovicu stavite u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 15 minuta.

Zagrijte rernu na 180°C (bez ventilatora) ili 160°C kada koristite opciju s ventilatorom.

Svaku polovicu tijesta razvaljajte na debljinu od jednog centimetra, a zatim izrežite kekse kalupom.

Kolačiće poredajte na lim obložen papirom za pečenje te premažite površinu svakog kolačića s malo tople vode ili razmućenim jajetom, a po vrhu pospite malo naribanog parmezana ili nasjeckanog svježeg začinskog bilja.

Pecite 10 minuta, ili dok kolačići ne porumene na vrhu.

Izvadite kolačiće iz rerne. Iako će biti još dosta mekani, pustite ih da se potpuno ohlade na rešetki za pečenje, a zatim poslužite. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 4 dana.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE