Ševala Murgić iz Poljica predstavila je bosansku kuhinju i jela koja ona najčešće priprema za svoje ukućane.
Riža i meso je tradicionalno jelo, bez kojeg nijedan važan događaj ne može proći, kaže Ševala, te dodaje da sofra u ovom kraju podrazumijeva se da bude bogata i raznovrsna.
Ljubav prema kulinarstvu rodila se još u djetinjstvu, a kasnije kako je odrastala i stasala u djevojku ta ljubav je postala samo jača, kao i interesovanje da proba kuhati i zahtjevnija jela.
Njeni ukućani vole tradicionalnu bosansku kuhinju, zbog čega je i najčešće na meniju baš takva hrana.
Kuhati je naučila od svoje majke i starije sestre, koje su joj prenosile znanje, a i ljubav prema bosanskoj kuhinji.
Ševala ima tri kćerke koje su od nje naslijedile interesovanje prema tradiciji i kuhanju tradicionalnih jela.
“Svo volimo stara, tradiciolna jela. Imam tri kćerke i unuke, kod nas u kući se pretežno to i pravi”, kazala je.
Projekat pisanja članka podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Ona je pojasnila i kako pravi presnac/presmac sa kuhanim mlijekom.
Više u videu: