Kalesija 20°

Sanski Most: Ulovio ribu sličnu zmiji

riba-zmija1Ribolovac Omer Hadžić iz Sanskog Mosta ulovio je u rijeci Sani neobičnu ribu za koju poznavaoci ove rijeke kategorično tvrde da nije autohtoni stanovnik njenog vodotoka.

Riba je srebrnaste boje, ima velike oči i neobična usta sa zakrivljenim šiljatim zubima. Duguljastog je oblika poput zmije i dugačka oko metar i pol.

“Jako sam se začudio kad sam je izvukao jer nešto slično nikad nisam vidio, niti ulovio. Pomislili smo u prvi mah da se radi o jegulji, ali kad smo je pažljivije osmotrili vidjeli smo da je u pitanju neka sasvim druga vrsta ribe. Posebno su nas začudile ogromne oči i šiljati zubi”, kaže Hadžić, piđu Nezavisne.

Nakon ovog neobičnog ulova, čiju fotografiju je Hadžić podijelio na društvenim mrežama, mnogi su iznosili različite pretpostavke o kakvoj vrsti ribe se radi, a vrlo brzo dobila je i naziv “sanska aždaha”.

Jedino u čemu su svi sigurni jeste da takvu ribu niko ranije nije vidio, a mnogi smatraju da je na ove prostore nekako stigla s nedavnim poplavama.

Prema riječima ihtiologa Mirsada Hrnića, najvjerovatnije se radi o ribi zvanoj “mač srebrenjak” koja živi u mnogim svjetskim morima, a nastanjuje i vodena prostranstva Jadrana.

On kaže da ova riba može živjeti i u slatkim vodama, te se može naći i na prostoru delte rijeke Neretve. Ono što je nepoznato jeste način na koji je dospjela u sliv rijeke Sane.

Prema riječima Hadžića i njegovih drugova, koji su svjedočili neobičnom ulovu, riba je u kratkom vremenu završila na tiganju.

“Moram priznati kako u životu nisam pojeo ukusniju ribu”, kaže ovaj sanski ribolovac.

riba-zmija

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE