Kalesija 26°

Sa sedam godina naučila kuhati halvu i hljeb: Vaizinim receptima se koriste žene iz cijele BiH

“Kuhanje je moja ljubav, opuštanje i kako ja to znam reći, antidepresiv”. Prva rečenica teksta itekao opisu je tridesetdevetogodišnju Vaizu Delibašić iz Kaknja. Fotografije njenih delicija već nekoliko godina krase Facebook grupu Ramazanski iftari. U prelijepom kućnom ambijentu, isto tako divno dekorisana hrana skoro svaku članicu ponutka da napiše komentar “može li recept”.. Čak i neka jednostavna jela, ukrašena rukom majke dvije djevojčice izgledaju, najblaže rečeno, da su spremljena u nekom kulinarskom takmičenju.

Ljubav prema kuhanju se rodila kada sam imala 6 godina. Prvo što sam naučila napraviti, bilo je s ne punih 7 godina, i to je bila halva i hljeb. Pretežno navečer pitam supruga i djevojčice šta bi nam napravila za doručak i ručak, a večeru ne pravim, to je pretežno što ostane od ručka ili napravim picu, palačinke… Uživam u dekorisanju jela i to je moja ogromna ljubav i ne oduzima mi puno vremena. Moj ručak i serviranje za moje ukućane je 2 sata, a kada nam dolaze gosti, to traje malo duže. Pitu najbrže napravim, za nju mi treba oko 1 sat vremena. Moja kuhinja je raznovrsna, i volim svako jelo da pravim, bez obzira da li je slatko ili slano. U mojoj kuhinji se najčešće prave jela na kašiku, odnosno kuhana jela. Znači mi puno i cilj naše grupe “Ramazanski iftari”, a to je da dajemo ideje, savjete, dijelimo svoja iskustva i svoje neke cake iz kuhinje. Svakoj je članici drago, pa i meni, kada nam žene traže recepte od jela koje smo pravile. Zato i jesmo posebna grupa i brojimo 255 000 članica. Mi dnevno imamo preko hiljadu objava, što članova i postova i to dovoljno govori kakva smo grupa. ” kazala je Vaiza za portal NEON Televizije.

Vaiza je moderator u pomenutoj grupi. Međutim, iako na prvu djeluje da je to grupa gdje se objavljuju fotografije hrane, to je mnogo više od toga. To je grupa u kojoj se realizuju mnogi projekti. Pomažu se jetimi, stari iznemogli ukratko oni kojima je pomoć potrebna. Osnivač grupe je Džejlana Cokoja, koju od milja zovu šefica. Delibašić je na poziv šefice prije 8 godina postala moderator i bila je uključena u relizaciju mnogih projekata.

Mi godišnje imamo po 5-6 projekata, a najznačajniji je bio “Dom za majke Srebrenice” i uz Allahovu pomoć i dobre hanume iz cijelog svijeta skupile smo preko 100 000KM. Jednu kuću smo opremili od temelja do krova i ona nosi i plakat sa imenom naše grupe ” Ramazanski iftari”. Slagala bih kad bih rekla da mi ne oduzima puno vremena, ali kada nesto radiš, iskreno, čisto, moralno i pošteno, zaboravi se i na vrijeme i na psihički umor. Pošto se svaka naša donacija bilježi u fening, računa i zna se nekad i ne spavat jer želimo da sve bude kako treba, kao što kod nas i ne može drugačije. Kada cilj bude ispunjen, bude nam drago i zaboravimo na naše psihičke umore. U današnjem vremenu je to veoma značajno” dodaje Delibašić.

Važno je napomenuti da se groz grupu promoviše domaća proizvodnja, odnosno podiže svijest o kupovini domaćih proizvoda. Naša sagovornica kaže da su, što se toga tiče, na dobrom putu. Kroz “Ramazanske iftare” podržale su mnoge žene , na razne načine, te su neke od njih pokrenule i svoje biznise. Kliše je reći ali žena može mnogo toga, uz podršku drugih žena još više.

A šta je bio povod da napišemo tekst o Vaizi, saznat će te kada pogledate fotogaleriju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Akciji čišćenja Memorijalnog centra Kalesija Gornja pridružili se …

  Nogometaši “Bosne” i “Mladosti” ostvarili pob …

  Nebo iznad BiH uskoro bi opet moglo poprimiti čarobne nijanse, “ …

  Usaglašen konačni tekst rezolucije o Srebrenici i dostavljen predsje …

  Team CNC Kalesija traži radnike

  CLOSE
  CLOSE