Kalesija

Recepti: Tufahije

Sastojci:

  • 5 jabuka
  • 500 g vanilin šećera
  • 0,5 l vode 1 kesica vanilin šećera
  • 0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
  • 150 g šećera
  • 100 g oraha
  • 50 g badema
  • 1 limunova kora

 

Način pripremanja:
Pola litre vode, 500 g šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce, zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i šećerom i kuhati 10 minuta.
Zatim skinuti sa štednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i šećera.
Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmiješaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom. Serviraju se hladne.
Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem neće raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja neće raspasti.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sevdalinka upisana na UNESCO listu

Trg kao centar kulturnog i društvenog života: Zašto Kalesija nema a …

Reprezentacija Specijalne olimpijade BiH četvrta na Evropskom prvenst …

Kalesija: Predstavljen izvanredni putopis “Tragom bosanskih pri …

Odbojkaši Bosne poraženi u Bijeljini

CLOSE
CLOSE