Kalesija

Recepti: Čupavci

Sastojci:

Tijesto:
3 jaja
10 kašika kristal šećera (220 g)
13 kašika ulja (180 ml)
16 kašika brašna (300 g)
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
Krema:
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
200 ml mlijeka
čašu od 200 ml kristal šećera
Ostalo:
300 g krupnije mljevenog kokosa

Priprema:

Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 kašika brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.

Kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko. Kad krema zakuha maknuti s vatre.

Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Tuzla ide po svjetski rekord u najmasovnijem ispijanju kafe

Godišnjica smrti Mirze Delibašića, 24 godine kako nas je napustio K …

Inspirativna priča: Bosanac s Islanda pomaže djeci u BiH

“13.000 mladih za 13.000 stabala“: PREC Živinice aktivni uče …

15 godina postojanja i uspješnog rada KUD “Biser” Tojši …

CLOSE
CLOSE

sltr88

slotter88