12.jul.2024
Nutma, lutma ili patišpanja je tradicionalni bosanski zaliveni kolač. Sofra u posebnim prilikama, kada dolaze posebni gosti nekada je bilo nezamislivo bez nutme. Starije žene iz porodice su uvijek govorile da se nutma “ne da” svakome napraviti odnosno da nekome ide bolje od ruke i zbog toga je ta osoba za posebne prilike uvijek pravila ovu ukusnu poslasticu. Jedna od onih čija nutma je nekako posebna jeste tetka Nizama. Njena nutma iz nekih nepoznatih razloga je preukusna i drugačija od drugih. Repecept se ne razlikuje od drugih recepata, možda je do onog sastojka “ljubavi” o kojem neumorno govorimo kada spominjemo kuhanje i pripremanje hrane ili će biti da je do onoga ko proba. Bilo kako bilo ovog puta u našoj rubrici Recepti koju objavljujemo nedjeljom donosimo recept tetke Nizame Selimović koja ima 65 godina i još uvijek ovaj tradicionalan kolač vrlo često priprema.
Sastojci:
15 jaja
15 kašika šećera
15 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
800 grama šećera i litar vode za agdu
Priprema
U posudu staviti 15 jaja i 15 kašika šećera dobro umutiti potom dodati 15 kašika brašna te pola peciva. Najbolje je praviti sa domaćim jajima. Sve dobro sjediniti i istersti u tepsiju i peći na tihoj vatri. Vrlo je važno da bude dobro pečena, da dobije lijepu boju. U šerpu sipati litar vode i dodati 800 grama šećera. Nutmu isjeći i malo ohladiti te zaliti malo ohlađenom agdom.
Prijatno