Kalesija -3°

Recept za nutmu tetke Nizame

Nutma, lutma ili patišpanja je tradicionalni bosanski zaliveni kolač. Sofra u posebnim prilikama, kada dolaze posebni gosti nekada je bilo nezamislivo bez nutme. Starije žene iz porodice su uvijek govorile da se nutma “ne da” svakome napraviti odnosno da nekome ide bolje od ruke i zbog toga je ta osoba za posebne prilike uvijek pravila ovu ukusnu poslasticu. Jedna od onih čija nutma je nekako posebna jeste tetka Nizama. Njena nutma iz nekih nepoznatih razloga je preukusna i drugačija od drugih. Repecept se ne razlikuje od drugih recepata, možda je do onog sastojka “ljubavi” o kojem neumorno govorimo kada spominjemo kuhanje i pripremanje hrane ili će biti da je do onoga ko proba. Bilo kako bilo ovog puta u našoj rubrici Recepti koju objavljujemo nedjeljom donosimo recept tetke Nizame Selimović koja ima 65 godina i još uvijek ovaj tradicionalan kolač vrlo često priprema.

Sastojci:

15 jaja

15 kašika šećera

15 kašika brašna

1/2 praška za pecivo

800 grama šećera i litar vode za agdu

Priprema

U posudu staviti 15 jaja i 15 kašika šećera dobro umutiti potom dodati 15 kašika brašna te pola peciva. Najbolje je praviti sa domaćim jajima. Sve dobro sjediniti i istersti u tepsiju i peći na tihoj vatri. Vrlo je važno da bude dobro pečena, da dobije lijepu boju. U šerpu sipati litar vode i dodati 800 grama šećera. Nutmu isjeći i malo ohladiti te zaliti malo ohlađenom agdom.

Prijatno

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Povodom Dana državnosti BiH: U srijedu šahovski turnir za učenike o …

Hurija i Adem iz Zenuna u braku 51 godinu

Zimska služba u Kalesiji aktivno čisti puteve: Građani se mole za s …

Putopisca Roberta Dacešina oduševila drvena džamija u Priluku stara …

Načelnik Mujkanović održao sastanak sa direktorima javnih ustanova …

CLOSE
CLOSE