18.jan.2025
Dubai čokolada protekli period bila je hit na društvenim mrežama. Ovog puta u rubrici Recepti donosimo recept za Dubai tortu, objavljen na stranici Bosanska jela.
Kora
1 jaje
125 g šećera pjenasto umutiti
100 ml mlacenice (u mlijeko dodati kasiku limuna da odstoji 10-15min) ili pravu mlacenicu
Dodati;
60 g otopljenog putera
100g čokolade otopljene
5 velikih kašika brasna
3g praška za pecivo
3g sode bikarbone
Peći koru 30 min na 180°C. Kalup broj 22
1 fil
200 g kadaifa preprziti u tavi da dobije zlatnu boju
Dodati 1 teglu pistacija krema sve izmiješati
PRALINA KREMA OD PISTACIJE
150 g šecera istopiti i kad se karamelizira dodati
100g pistacija.Sve izmiješati.Zatim samljeti da se pretvori u kremu. Dodati 15 g putera. Sve izmutiti I odložiti.
2.fil
Pomiješati pralina kremu sa 250 g maskarpone sira
80 ml vrhnja za slag umutiti. Sve sjediniti Dodati pola zelatine po uputstvu pripremljene u 5O ml mlijeka
Rasporediti po filu broj 1
3.fil
125 ml mlijeka zagrijatii dodati jednu zelatinu izmijesati
250 g nutele sjediniti s mlijekom
Dodati 250 g maskarponea
I umutiti 250 ml vrhnja za slag. Sve sjediniti i preliti preko torte. Ohladiti dekorisati po želji. Ja sam staklenom glazurom od čokolade. Nisam dodavala šećer u filove tako da su blagi,ko voli može staviti po želji