14.dec.2024
Mnogo je tih poslastica i jela koje nam zamirišu na djetinjstvo i neke drage ljude. Među, njima je i sutlija. Iako se danas možda rjeđe pravi i iznosi pred goste ipak se nađe na trpezi naših majki. Nana Refija Smajić iz Koraja ima 80 godina i još uvijek pravi sutliju na onaj tradicionalan način. Kako je naučila. Da porumeni u rerni. Od nane smo dobili recept i posebno sretni i draga srca ga djelimo danas u rubrici Recepti:

Sastojci:
2 l mlijeka i šaša vode
šolja od 200ml riže
šećer po želji (otprilike 300gr )
Postupak: Litar mlijeka i času vode staviti zajedno sa rižom i šećerom na ringlu da se kuha. Kada je riža gotov skuhana preliti u posudu koja ide u rernu i ostatak mlijeka dosipati postepeno dok se riža ne ukuha do kraja i na kraju pustiti da porumeni.
Nana je kazala da ukoliko želit možete staviti i više šećera. Ovaj recept je po njenom ukusu..
Prijatno
