Kalesija 24°

Prvi internacionalni bokserski meč, umro Vincent van Gogh…


mate_parlov_1– 1751. U Sjedinjenim Američkim Državama održan je prvi internacionalni profesionalni bokserski meč u povijesti.

– 1805. Rođen je francuski povjesničar i političar Alexis de Tocqueville, čije je djelo imalo značajan utjecaj na razvoj građanske demokracije (“Američka demokracija”).

– 1856. Umro njemački skladatelj Robert Schumann, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih predstavnika glazbenog romantizma.

– 1890. Umro nizozemski slikar Vincent van Gogh, dva dana nakon što je pokušao samoubojstvo. Jedan je od najcjenjenijih umjetnika 20. stoljeća, čije je djelo presudno utjecalo na europsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza. Za života je prodao samo jednu sliku.

– 1902. Umro je književnik i sakupljač narodnih poslovica, izreka i anegdota Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak. Objavio je nekoliko knjiga, a poznata mu je knjiga “Narodno blago”. U drugoj knjizi, “Istočno blago” sabrao je i preveo nove turske, arapske i perzijske poslovice i mudre rečenice.

– 1946. U Parizu je počela mirovna konferencija zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mirovni ugovori, usuglašeni tijekom zasjedanja konferencije od 29. srpnja do 16. listopada, potpisani su 10. veljače 1947. godine.

– 1958. U Washingtonu je osnovana Uprava za svemirska i zračna putovanja – NASA, s ciljem ostvarivanja javnog svemirskog programa Sjedinjenih Američkih Država. Cilj joj je i dugoročni razvoj civilnih i vojnih letjelica.

– 1993.  Nakon višemjesečnih radova probijen tunel ispod aerodromske piste, između sarajevskih naselja Dobrinje i Butmira, jedina veza opkoljenog Sarajeva sa slobodnim teritorijem Hrasnice i na Igmanu.

– 1996. Nakon više od četiri godine, sa Željezničke stanice u Sarajevu krenuo je prvi vlak prema Pločama u Hrvatskoj.

– 1999. U organizaciji Europske unije i SAD-a, u Sarajevu je počeo Prvi summit Pakta stabilnosti jugoistočne Europe.

– 2001. Umro bivši lider poljske komunističke partije Edward Gierek.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  Došao na odmor u Kalesiju, pa ga rastužio prizor ostavljenog smeća …

  Doc.dr.med.sc. Mirsad Selimović organizator kardiološkog simpozija u …

  CLOSE
  CLOSE