Kalesija

Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” zajedno sa građanima Tuzle, danas su u Tuzli održale miran protest i još jednom podsjetile na genocid u Srebrenici, ali i činjenicu da se traga za velikim brojem ubijenih i nestalih osoba.

Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” podsjetila je da majke, supruge, djeca čekaju još da pronađu muške članove porodica koji se vode kao nestali, a zna se da su ubijeni na najbrutalniji način i zakopani na nekim nepoznatim lokacijama.

“Od 1995. godine iste patnje, isti scenarij, isto sve. Na kraju, to sve više boli što politika i oni koji su počinili genocid, to negiraju. To nam je dodatna bol na sve naše patnje i rane. Mi uvijek odavdje poručujemo svakog 11. da nećemo prestati tražiti. I sram bilo onih koji dozvoljavaju da ovako mi na ulicu izlazimo. Da nije medija da nas ne prenesu, ne bi se ni znalo za nas”- kazala je Begović. Ona podjeća da su danas podršku dali učenici i profesori Behram-begove medrese iz Tuzle i članice džemata iz Doboj Istoka, a i na drugim protestima se određene grupe priključuju, nose platna sa izvezenim imenima ubijenih osoba kao i njihove fotografije.

Kanita Dizdarević, učenica Behram-begove medrese iz Tuzle jedna je od učesnica mirnog okupljanja koja je došla dati svoju podršku ženama i majkama iz Srebrenice.

“Svi iz medrese smo došli, naši profesori su tu. Jako sam ponosna na našu generaciju, na mlađe generacije koje njeguju sjećanje na Srebrenicu. Znamo koliko je to bitno generaciji koja je prošla Srebrenicu, majkama iz Srebrenice i zbog toga je bitno da učestvujemo na događajima koji se čine kao mala stvar, a velika su”- poručuje ova učenica.

(Vijesti.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE