Kalesija 23°

Prirodni fenomen: Ružičasta jezera

Ružičasta jezera – prirodni fenomen koji pronalazimo na nekoliko mjesta diljem naše planete. Ipak, najbrojniji i najpoznatiji je u Australiji. Uzrok ružičaste boje su pretežno mikro-alge, od kojih je najpoznatija Dunaliella Salina. Iako na svijetu postoji poprilično znatan broj ovakvih jezera, ovdje smo izdvojili 5 najposjećenijih od strane turista. U nastavku pogledajte kratki opis 5 jezera koja smo odabrali, a da bi se uvjerili kako to sve izgleda pogledajte našu fotogaleriju. Pa počnimo.

lake-hillier-pink-lake-in-australia-4

5. Hillier, Australija

Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta zapadne Australije. Jezero je smješteno na Srednjem ostrvu, koji je ujedno i najveće ostrvo u Recherche arhipelagu. Ružičasta boja je trajna, jezero je dugo preko 600m, a od okeana je odvojeno pješčanim dinama koje su pokrivene vegetacijom.

4. Masazirgol, Azerbajdžan

Površina ovog jezera iznosi oko 10 kilometara kvadratnih, a nalazi se u Qaradag Raionu. Iz jezera se već dugi niz godina vadi sol, a prema nekim procjenama ono bi moglo sadržavati preko 2,000 tona soli. Hemijski sastav jezera je dosta specifičan, budući da se u njemu nalaze ogromne količine sulfata i klorida.

3. Hutt Lagoon, Australija

Hutt Lagoon je slano jezero koje se nalazi u središnjem dijelu zapadne Australije. Dugačko je 14 kilometara, a široko oko 2 kilometra. Jezero mijenja boju od svjetlije do tamnije ružičaste, a sve to je posljedica promjene broja algi koje nastanjuju jezero za vrijeme različitih godišnjih doba.

2. Salina de Torrevieja | La Salina de La Mata, Španjolska

Ovo su dva najveća slana jezera u Europi, a prema WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), ova dva jezera su i među najzdravijima.

Jezera su zdrava za kožu i bolesti pluća, a pored velikog broja turista, ovo mjesto u velikom broju posjećuju i brojne životinje (pretežno ptice). So iz ovih jezera se prodaje diljem Europe.

1. Retba, Senegal

Ovo jezero poznato je i kao Lac Rose, a nalazi se na sjeveru Senegala. Površina jezera iznosi 3 kilometra kvadratna, a nalazi se samo 35 kilometara od glavnog grada ove države (Dakar). Jezero je ekstremno slano (40%), što je gotovo 150% slanije od Mrtvog mora – 380 grama soli po litri vode. Zbog prevelike količine soli jezero nije pogodno za život mnogim organizmima, stoga služi kao turistička atrakcija i izvor soli.

Lokalno stanovništvo koje skuplja sol u jezeru svoje tijelo maže maslacem kako bi izbjegli oštećenje tkiva.

 

Kalesija Online/eZnanost

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE