Kalesija 11°

Prirodne ljepote Kalesije: Vis privlači sve veći broj paraglajdera/VIDEO/

Kalesija, omeđena planinom Majevicom sa jedne i obroncima planine Javornik sa druge strane, ekološki čista, pogodna je za različite vrste boravka, planinarenja, šetnje u ugodnom ambijentu, ali i rekreativnog bavljenja ekstremnim sportovima, biciklizmom ili tek ugodnim odmorom u prirodi. Jedan od turističkih dragulja naše općine je i Vis. Privlači ljubitelje prirode ne samo sa područja Kalesije nego i drugih općina Tuzlanskog kantona ali i šire.

Prirodni predio Vis, spada u prirodno naslijeđe općine Kalesija. To je uzvišenje piramidalnog oblika koje je u podnožju prečnika oko 1500 metara,  nadmorske visine je oko 450 metara, vidljivo je iz cijele Sprečke doline.

Kako napisasmo na početku teksta privlačan je paraglajderima, biciklistima, planinarima..Shodno tome na društvenim mrežama možemo vidjeti fotografije sa izleta organizovanih na Visu. Razna Udruženja, predškolske ustanove, planinarska društva, biciklistički klubovi, škole organizuju “Pohod na Vis”. Nedavno su mališani iz vrtića “Vezeni most” uživali u prirodnim ljepotama na Visu. Iako je za njih možda bilo fizički naporno popeti se na Vis, prema videozapisima, itekako su uživali. Pjevali su i smijali se.

Ljubiteljima adrenalina Vis je također zanimljiva lokacija. Tako su se 2022.godine Živiničani upustili u avanturu “Fićom na Vis”.

 “Čeka nas uspon i težak put dužine oko 1600 metara, ispred nas idu kros četverotočkaši , a mi lagano osvajamo  centimetar po centimetar klizavog i oštorog kamena, na trentke Fićo malo klizi u stranu ali se bori. Tješim se činjenicom da su prije samog početka proizvodnje Fiće, pozvali nekoliko proizvođača automobila koji su bili voljni prodati svoju licencu za proizvodnju nacionalnog automobila u Jugoslaviji, čekao ih je test od 1000 kilometara po tada užasnim putevima, i od svih pobijedio je upravo Fiat 600D kao najuspješniji na tom testu, a baš u takvom se upravo vozimo. Sredina uspona ka Visu je najopasnija, jer podloga nije dobro uvaljana, puna je rupa i vrlo često oštrih kamenica koje strše iz tla, plašim se najgoreg ; da kamen ne ošeti nešto vitalno na automobilu, u najgorem slučaju karter ali sreća prati hrabre, nekoliko minuta kasnije Fićo je na vrhu tik uz krosere i džipove.”-napisao je tada Emir Nišić koji se sa prijateljem Valterom upustio u pomenuto. Silazak sa Visa bio je podjednako uzbudljiv, dodaje.

Uzbuđenja na Visu ne nedostaje i paraglajderima pa je često Vis, koji za Kalesijce ima i posebnu važnost iz agresija na Bosnu i Hercegovinu, i njihov izbor. Paraglajding je sport koji u Evropi doživljava ekspanziju u zadnjih 20. godina, a došao je odavno i na naše prostore. Praglajding tim Tuzla su državni prvaci u preciznom slijetanju, a članovi pomenutog tima često dolaze na Vis i izvode trening letove. Najstariji padobranac u Evropi Ibrahim Kalesić iz Tuzle nedavno je imao let sa brda Vis..

Na svom Facebook profilu Kalesijac Mirnes je objavio video paraglajdinga sa Visa, što je bio i povod za ovaj tekst. Čini se kako ipak dovoljno ne govorimo o ljepotama koje posjedujemo. Ne koristimo njihove blagodati u obimu kojem bi trebalo. Vjerovatno odnosno sigurno da se o brdu Vis može još mnogo pisati. I hoćemo, također sigurno. Ako se pitate kao provesti kvalitetno vrijeme, odgovor se sigurno krije u gore napisanim redovima. Termos boca kahve i polahko ka Visu. Pogled sa pomenute lokacije više je nego očaravajući. Odmorit ćete i oči i dušu, a kahom se ugrijati. Bojite se da nećete moći izdržati uspon? Sa malo dobre volje itekako hoćete, kad su mogli šestogosišnjaci, možete i vi..Vrijedi. Vjerujte…A kako završiti ovaj tekst nego rečenicom..“Sa Visa, vihori se državna zastava”

Projekat promocije je podržan od strane Vlade Federacije BiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE