Kalesija

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 17 osoba afroazijskog porijekla

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Hum, 23. februara 2024. godine, lišili su slobode državljanina Pakistana, nakon što je otkriven u krijumčarenju 12 osoba afroazijskog porijekla na području Čajniča. Migranti su krijumčareni u trima taksi vozilima kojima su upravljali državljani BiH. Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja svjedoka, došlo se do saznanja da je organizator krijumčarenja državljanin Pakistana, koji je prema nalogu dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i lišen slobode. Državljanin Pakistana će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, biti predat Tužilaštvu BiH. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.
Uz navedeno, pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad su 20. februara 2024. na području Višegrada spriječili krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla koje su izjavile da dolaze iz Sirije. U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin BiH protiv kojeg je Tužilaštvu BiH podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba. Migranti su krijumčareni u putničkom motornom vozilu Audi, bh. nacionalnih oznaka, a nakon saslušanja u svojstvu svjedoka predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Na graničnim prijelazima lišeno slobode devet osoba

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 21. februara 2024. godine, na letu iz Beča, lišili su slobode P.P. (1984.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Žepču, Općinski sud u Širokom Brijegu, Općinski sud u Travniku i Općinski sud u Zenici zbog krivičnih djela Krađa. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo. Prethodno, 18. februara 2024., pripadnici ove jedinice lišili su slobode D.J. (1982.), nakon što je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Teška krađa. Državljanin BiH je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Beča. Predat je službencima MUP-a Kantona Sarajevo. Uz navedeno, 16. februara 2024., pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo su, na letu za Istanbul, lišili slobode S.H. (1981.) jer je utvrđeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Krađa. Bh. državljanka je predata službenicima Policijske uprave Banja Luka.
Pripadnici Jedinice GPBiH Gorica, 20. februara 2024. lišili su slobode I.G. (1994.), državljanina Republike Hrvatske. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Oduzimanje tuđe pokretnine. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Osoje i predat službenicima Centra sudske policije u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 19. februara 2024., lišili su slobode L.S. (2004.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Razbojništvo. Državljanin Republike Srbije je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Uvac i predat službenicima Policijske uprave Mostar.
Pripadnici Jedinice GPBiH Orašje, 18. februara 2024., prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Šamac lišili su slobode A.P. (1987.), državljanina BiH i R. Hrvatske. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti. Predat je službenicima Policijske stanice Orašje.
Pripadnici Jedinice GPBiH Brod su 17. februara 2024. prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Brod lišili slobode M.H. (1993.). Utvrđeno je da ga potražuju Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela Krađa. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.
Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 16. februara 2024., lišili su slobode D.P. (1962.) i I.T. (1968.) na ulasku u BiH na prijelazu Orahovlje. Provjerama je utvrđeno da Policijska stanica Banja Luka potražuje ove državljane R. Hrvatske zbog krivičnog djela Prevara. Predati su službenicima Policijske uprave Banja Luka.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE