Kalesija 22°

Prilika radnicima iz BiH da iskoriste tržište rada EU

Evropska unija nedavno je usvojila politiku po kojoj će sezonskim radnicima iz trećih zemalja biti omogućeni bolji uslovi rada u smislu minimalne plate i smještaja kako bi se suzbilo iskorištavanje radnika i pretvaranje privremenih boravaka u stalne, pišu današnje “Nezavisne novine”.

Ovo je ujedno prilika i radnicima iz BiH da iskoriste tržište rada zemalja EU u kojima nedostaje različitih profila radnika koji u BiH nemaju posao i time da se smanji velika nezaposlenost u našoj zemlji.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, broj nezaposlenih u BiH je veći od 540.000, a između 50 i 60 posto mladih do 24 godine nema posao.

Prema procjenama analitičara rada u zemljama EU, samo Njemačkoj u narednih 30 godina bit će potrebno 300.000 do 500.000 novih radnika, dok Sloveniji, koja je najatraktivnija za građane BiH, nedostaje oko 15.000 radnika.

– BiH uskoro treba da potpiše sporazum o razmjeni radne snage sa Slovenijom, čime će biti olakšano zapošljavanje državljana BiH u ovoj zemlji, rekao je Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U Sloveniji najviše nedostaje kvalifikovanih i visokokvalifikovanih radnika, a velika potražnja je i za ljekarima i ostalim medicinskim radnicima, zbog čega su mnogi već napustili rad u bolnicama u BiH.

Radnici iz BiH, koji odluče da posao traže u nekoj od zemalja EU najčešće se odlučuju za rad u Sloveniji, prvenstveno jer ne postoji velika jezička barijera, a i blizina doma i porodice igra veliku ulogu.

Radnicima iz BiH odgovaraju uslovi pod kojima ih angažuju slovenske firme, a prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje pri zapošljavanju radnika BiH u trećim zemljama, u Sloveniji trenutno radi 38.000 radnika porijeklom iz BiH.

Trenutno najtraženiji kadrovi u zemljama EU su prodavci i promotori u prodavnicama, a samo u Velikoj Britaniji za ovaj posao ima slobodnih više od 28.000, u Njemačkoj 11.000 i u Belgiji 5.000. radnih mjesta.

Stručnjaka za finansije u Velikoj Britaniji nedostaje 27.000, 4.000 u Francuskoj i 3.200 u Italiji.

Među najtraženijim radnicima su i oni za održavanje kuća, konobari i majstori za električne instalacije.

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE