Kalesija 23°

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih što otkupne cijene još nema

Sunčane dane koji su iza nas poljoprivrednici su iskoristili i za žetvu pšenice. Pšenica je zrela. Mustafa Gradaščević iz Janje za ntv.ba kaže da su zadovoljni kako kvalitetom tako i prinosom, 7,5 tona po hektaru. Ono što poljoprivrednike brine jeste otkup. Zvanične cijene još uvijek nema

“Po kuloarima se priča priča da će ovosezonska cijena po kilogramu biti tričavih 0.36 pf. To je čista mizerija i ucjena. Najbolje da nam kažu da k'o robovi radimo džabe, da budemo kasta koja će gospodi uzgajati i donositi hranu, a mi samo vegetirati, tek toliko da ne pocrkamo. Ima li igdje na svijetu da proizvođač preda svoju robu, proizvod ili uslugu a da mu onaj kome je tu robu (pro)dao plati po cijeni koju on odredi i kad hoće. Nema! Ali zato ima kod nas! Jer pobogu mi smo unikati i valjda po nečemu moramo biti prvi na dunjaluku. Po dobru nismo sigurno.
Kad smo jesenas kupovali, sjeme pšenice i đubrivo nismo mogli iznijeti iz poljoprivredne apoteke dok to nismo uredno platili. Isto tako proljetos, đubrivo za prehranu i pesticide za zaštitu pšenice od korova, bolesti i insekata – prvo plati pa nosi. A da ne govorim čim se naoblači gledaj u nebo i moli Boga da led ne potuče usjeve. E kad je pšenica stigla do vršaja onda nas čekaju mlinari. I oni nam uzmu mjeru. Uglavnom nama poljoprivrednicima ne ostane ni slama. I kada se sve sabere i oduzme, i ona nas debelo košta”napisao je Gradaščević.

Nas sagovornik kaže da ne voli biti negativan ali nekada situacija natjera na to.U narednim danima još ćemo pisati o ovoj temi.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE