Kalesija 23°

Pogled na kartu Evrope pokazuje neuspjeh Srbije u lobiranju protiv Rezolucije o Srebrenici

Rezolucija kojom se uspostava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici usvojena je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i dobila je podršku većine razvijenih i demokratskih država svijeta, a karta Evrope pokazuje njenu ujedinjenost i usamljenost Srbije.

Za Rezoluciju su glasale 84 članice Ujedinjenih nacija, a samo 19 je bilo protiv. Što se tiče evropskog kontinenta, ogromna većina država je podržala rezoluciju, a Srbija se našla usamljena na strani država koje se su se protivile uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

klix.ba

U Evropi su protiv Rezolucije glasali samo Srbija, Mađarska, Rusija i Bjelorusija. Grčka, Kipar i Slovačka su ostale suzdržane dok Kneževina Monako nije glasala.

Srbija se prema tome u Evropi našla gotovo u apsolutnoj izolaciji, a na njenoj strani su se našli režimi Vladimira Putina, Aleksandra Lukašenka i Viktora Orbana.

Također, države koje su ostale suzdržane u Evropi su Slovačka sa ultradesničarskom islamofobičnom vladom, a preostale dvije države su sa pravoslavnom većinom i tradicionalno njeguju bliske veze sa Srbijom. Ipak, treba naglasiti da u Ujedinjenim nacijama ostajanjem suzdržanim ove države u principu nisu pomogle Srbiji da spriječe usvajanje Rezolucije, ali su pokazale nedostatak moralnog kredibiliteta.

Proklamovani cilj Srbije, u kojeg se može sumnjati koliko je iskren, je navodno članstvo u Evropskoj uniji, ali njeno ponašanje i glasanje pokazuje da se nalazi na istoj talasnoj dužini sa nedemokratskim režimima istoka koji se ponašaju kao ruske gubernarije.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE