Kalesija 11°

Kada se Mjesec približi: Ako može pokrenuti okeane, zašto ne bi i Zemljine ploče!

Približavanje Mjeseca našem planetu donijet će katastrofe, potrese, poplave, uragane… Početkom sedmice gotovo su svi svjetski mediji prenijeli ovakve najave katastrofičara, koji su upozoravali da će 19. mart Mjesec biti na rekordno maloj udaljenosti od Zemlje i da se zaista često, najčešće desetak dana prije nego što Mjesec dođe tako blizu Zemlje, znaju zbiti prirodne katastrofe.

Naučnici su, kao i uvijek, bili skeptični: “Potresi ili erupcije mogu se zbiti bilo kada, nema to veze sa Mjesecom”. Ali bilo je i onih koji su priznali da veze potresa i približavanja Mjeseca, koje su sada tako očite u japanskoj kataklizmi, ne bi trebale čuditi, prenosi 24sata.

Kad se Mjesec najviše približi Zemlji (a tačka u kojoj je Mjesec najbliži našem planetu naziva se perigej), njegova gravitacijska sila privlačenja poveća se za šest posto. Plimni udar koji se u tim trenucima razvija jasno je vidljiv po uticaju na mora i kceane. Ali moguće je da utječe i na spremišta vruće magme u tankoj Zemljinoj kori.

Ako Zemlju možemo opisati kao krhku papirnatu vreću ispunjenu medom, koja se njiše golemom brzinom, možda i uticaj Mjeseca može “zanjihati” onaj med u toj vrećici!? Tako, otprilike, glasi laičko objašnjenje o mogućem uticaju Mjeseca na potrese, a naučnici će na kraju priznati da se o tome “još malo zna”. Baš kao i o čudesnom uticaju Mjeseca na ljude.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE