Kalesija 20°

Plan upisa: Ove godine 5.616 srednjoškolaca

mss_klupe7Vlada TK dala je saglasnost na Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona za školsku 2014./2015. godinu.

Planom je omogućen upis 5.616 učenika u 32 srednje škole Tuzlanskog kantona i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Ovakav Plan upisa učenika, koji predviđa 1.553 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole, omogućit će svim učenicima, koji završavaju osnovno obrazovanje, a njih je u ovoj školskoj godini na području Tuzlanskog kantona 4.063 da nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola.

Ove školske godine osmi i deveti razred osnovne škole završava 4.063 učenika ili 36 učenika više nego prethodne školske 2012./2013. godine. Pri donošenju Plana upisa moralo voditi računa o upisu ženske populacije u prvi razred srednjih škola. Kod nekih stručnih zvanja i zanimanja koja su atraktivna za žensku populaciju, prihvaćeni su prijedlozi škola, iako se veliki broj lica sa stečenim upravo tim stručnim zvanjima i zanimanjima nalaze na evidenciji lica koja traže posao.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE