Kalesija 25°

Plan jesenje sjetve po općinama u TK

sjetvaVlada Tuzlanskog kantona je usvojila Plan jesenje sjetve za područje Tuzlanskog kantona u 2013. godini. Planom je predviđeno da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.229 ha.
Jesenjom sjetvom 4.928 ha se planira zasijati žitaricama, što je 68,17 posto ukupnog plana sjetve, a manje je za 1,36 posto u odnosu na plan 2012. godine. Sjetvom pšenice kao najznačajnije kulture za ishranu stanovništva planira se zasijati 3.562 ha što je 49,27 posto od ukupnog plana, a to je približno ista količina u odnosu na prošlu godinu. 542 ha se planiraju zasijati povrćem što je za 12,5 ha manje u odnosu na prošlu godinu.

Krmnim biljem planirano je zasijati 1.754 ha što je za 45 ha odnosno 2,63 posto više u odnosu na prošlogodišnji plan. U općinamaBanovići, Gradačac, Doboj Istok, Lukavac i Tuzla odnosu na prošlu godinu jesenja sjetva je planirana na nešto manjim sjetvenim površinama, dok je u ostalim općinama veća ili u nivou prošlogodišnje.

Kao i prethodne godine, i u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine planiraju se zasijati u općinama Lukavac, Gradačac, Čelić, Kalesija, Živinice i Gračanica. U cilju ostvarenja plana jesenje sjetve potrebno je, između ostalog, prioritetno isplatiti ostvarene novčane podrške za poljoprivrednu proizvodnju iz 2012. godine, a blagovremeno isplaćivati podrške ostvarene u 2013. godini kako bi olakšali poljoprivrednim proizvođačima nabavku repromaterijala za jesenju sjetvu, navodi se u Planu jesenje sjetve.

(Kalesija Online/RTVSlon)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

CLOSE
CLOSE