Kalesija

Performans “GUERNICA – GAZA”: Umjetnost progovorila za narod Palestine i Gaze

Grupa bosanskohercegovačkih slikara i drugih umjetnika, u saradnji sa Udruženjem Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u nedjelju (25.02.2024. godine) je centru Tuzle realizirala performans „GUERNICA – GAZA“, pod motom “KAD POLITIKA UŠUTI UMJETNOST MORA DA PROGOVORI” u znak podrške narodu Palestine i Gaze.

Performans je izvela grupa građana, umjetnika, prijatelja palestinskog naroda koji su u jeku užasnih napada izraelske vojske na palestinske bolnice, škole, stambene objekte i skloništa, željeli poslati poruku podrške, suosjećanja te da najoštrije osuditi bjesomučnu agresiju i genocid koji se od 7. oktobra provodi u Gazi.

Prisutnima su se obratili u ime organizatora slikar Jasmin Puškarević, potom ispred Udruženja Palestinske zajednice u BiH dr. Ghassan Husni.

Stihove o Palestini govorili su pjesnici Edvin Mujinović i Mehmed Šišić-Šiško, te glumac Nermin Hodžić je gobotio stihove Adama Subašića i Munsura Ćatića. Pored slika koje su privukle pažnju, bili su tu i učenici OŠ Simin Han, kao i Omladinski kulturni centar “Lipe” Doboj Istok, koji su izveli muzičko-plesni performans i time oduševili prisutne.

Predstavnik Palestinske zajednice u BiH dr Ghassan Husni proglasio je izložbu otvorenom.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE