Kalesija 18°

Ovo su najtoplija i najhladnija stalno naseljena mjesta na Zemlji

najtoplije i najhladnije naseljeno mjestoPoznati istraživač klimatskih ekstrema, Maximilliano Herrea ovih je dana objavio rezultate istraživanja o najtoplijim i najhladnijim naseljenim mjestima na svijetu, uzevši kao kriterij prosječnu godišnju temperaturu.
Kao najtoplije naseljeno mjesto na svijetu ističe se Mecca u Saudijskoj Arabiji s prosječnom godišnjom temperaturom od 30.7 stupnjeva Celzijusovih. U čak sedam mjeseci u godini, od travnja do listopada, srednja mjesečna temperatura veća je od 30 stupnjeva Celzijusovih.

Na sjevernoj polutci postoji još nekoliko izrazito toplih naseljenih mjesta, smještenih na tzv. Rogu Afrike. Berbera u Somaliji ima prosječnu godišnju temperaturu od 29.7 stupnjeva Celzijusovih (podaci su od 1908. od 1950. godine, nakon koje nema kontinuiranih temperaturnih mjerenja). Massawa u Eritreji također ima visoki godišnji temperaturni prosjek od 29.7 stupnjeva Celzijusovih, kao i Djibouti s prosječnom godišnjom temperaturom od 30.0 stupnjeva Celzijusovih (podaci za razdoblje 1901.-1954), piše Crometeo.hr.

333 uzastopna dana temperatura im bila viša od 32 stupnja!

Na južnoj polutci je kandidat za najtoplije mjesto Wyndham u Zapadnoj Australiji, sa 29.4. U tom je mjestu 1946. godine u 333 uzastopna dana temperatura bila viša od 32 stupnja.

Ostali ‘kandidati’ za titulu najtoplijeg mjesta na južnoj polutci su Surabaya u Indoneziji (28.6 °C), Garissa u Keniji (28.5 °C) te nekoliko mjesta na pacifičkim otocima: Kiribati, Nauru i Tuvalu (28.2 °C).

Najhladnije u inuitskom naselju u kanadskoj provinciji

Što se najhladnijih naseljenih mjesta tiče, ‘pobjednik’ je malo inuitsko naselje Grise Fiord, sa 130 stanovnika (podatak iz 2010. godine) u kanadskoj provinciji Nunavut, koje se nalazi oko 1150 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga. Srednja godišnja temperatura iznosi -16.5 stupnjeva Celzijusovih, a srednja mjesečna temperatura je pozitivna samo u srpnju (2 °C) i kolovozu (1 °C). Rekordni minimum iznosi -62, a maksimum 22 stupnjeva Celzijusovih.

Naravno da su mnoge istraživačke stanice na Grenlandu, Kanadi i Antarktici još hladnije od navedenog mjesta, ali se one ne mogu smatrati stalno naseljenima kao Grise Fiord.

Na južnoj polutci je najhladnije stalno naseljeno mjesto Espreranza na krajnjem sjeveru Antarktičkog poluotoka. Iako je u početku to naselje utemeljeno kao istraživačka postaja, danas u njemu stalno živi oko 55 ljudi. Srednja godišnja temperatura je -5.3 stupnjeva Celzijusovih.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE