Kalesija

Okusi Bosne: Kuhana bamija

Nastavljamo sa receptima iz bosanske kuhinje, a na redu je kuhana bamija. Bamija je povrće koje se često koristi u Bosni i Hercegovini. Često se priprema s janjetinom, a može se kuhati i s drugim vrstama mesa – može se dinstati i miješati s teletinom kao u receptu koji donosi kuhar.ba. Bamija je izrazito zdrava i hranjiva, a priča se da je i ona djelomično zaslužna za slavnu Kleopatrinu ljepotu, jer joj je navodno bila jedno od omiljenih jela. Sada je prilika da je i vi isprobate.

Sastojci:

  • 1 kilogram teletine, bez kostiju, izrezane na kockice
  • 1/2 kilograma crvenog luka, narezanog
  • 150 grama bamije, osušene
  • 1 dcl ulja
  • 100 grama masla
  • sol
  • mljeveni papar
  • crvena paprika
  • ocat

 

Priprema:

Luk pržite na srednjoj jakoj vatri ne požuti. Dodajte meso i pola šalice (2,5 dcl) vode kuhajte.U posebnom loncu blanširajte bamiju u vodi s octom. Kada je meso napola kuhano dodajte bamiju i kuhajte dok meso nije gotovo.

Smanjite temperaturu i dodajte maslo. U koliko je potrebno dodajte vodu ali po jednu šalicu i ne miješajte. Pred kraj kuhanja posolite, popaprite i dodajte crvenu paprika.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Mr. Dževad Tosunbegović poklonio knjige MSŠ Kalesija i kalesijskoj …

Na današnji dan Bosna i Hercegovina dobila prvog nobelovca

Živinice rješavaju višedecenijski problem vodosnabdijevanja i zbrin …

Putevi u BiH: Vidljivost smanjena zbog magle

Servisne informacije iz Živinica (10.12.2025.)

CLOSE
CLOSE

sltr88

slotter88