Kalesija 14°

Okusi Bosne: Bosanski lonac

bosanski-lonac-629x412

Kakva bi to serija recepata o okusima Bosne bila bez neizostavnog bosanskog lonca? Niti jedno jelo ne odražava više zemlju i karakter ljudi ove zemlje kao bosanski lonac. Toliko različitosti namirnica daje neponovljiv okus kojemu nećete moći odoljeti. Originalni recept donosi vam bosanskikuhar.ba, iskušajte ga i sigurno će te ga zavoljeti.

Sastojci:

  • 600 grama junećeg mesa
  • 400 grama janjetine ili teletine
  • 4 veće mrkve
  • 4 crvena luka
  • 1 glavica kupusa
  • 1 veći patlidžan
  • 3 paprike (jedna žuta i dvije crvene)
  • 3 krompira
  • 3 paradajza
  • 1 glavica češnjaka
  • 200 grama mahuna
  • 2 korijena peršina
  • korijen celera
  • sol i biber

 

Priprema:

Mrkvu ogulite i narežite na veće komade. Crveni luk narežite na osam dijelova, a mahune ostavite cijele. Glavicu kupusa također narežite na osam dijelova. Meso popaprite i posolite te dodajte u lonac. Patlidžan ogulite i narežite na veće komade. Paprikama odstranite sjemenke i peteljku. Paradajze ostavite cijele, češnjak u opni, a korijen peršina i celera narežite na veće komade. Krompir narežite na tri dijela.

U odgovarajući lonac složite namirnice ovim redoslijedom i mesom u sredini. Posolite i pobiberite te dodajte biber u zrnu. U lonac ulijte vodu tako da prekrije sve sastojke, poklopite ga i pustite da se jelo kuha na laganoj vatri tri do četiri sata.

Gotovo jelo poslužite na pladnju tako što će te meso staviti u sredinu a povrće oko njega.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

Najava: Danas obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošn …

CLOSE
CLOSE