Kalesija 14°

Oktobar 25. – Na današnji dan

– 1400. Umro Geoffrey Chaucer, engleski pjesnik, filozof i diplomata, autor Canterburyjskih priča (The Canterbury Tales). Bio je prvi engleski pisac koji je stvarao na engleskom jeziku, a ne, kao do tada, na latinskom ili francuskom jeziku.

35.PabloPicasso-Mandolin-and-Guitar-1924

– 1616. Nizozemski moreplovac Dirk Hartog na putu prema Javi otkrio zapadne obale Australije.

– 1806. Rođen njemački filozof Johann Kaspar Schmidt. Smatra se jednim od preteča anarhizma i egzistencijalizma, a posebno individualističkog anarhizma. Njegovo najznačajnije djelo “Jedini i njegova svojina” (1845) izazvalo je burnu reakciju građanaske inteligencije te je jedno vrijeme bilo zabranjeno.

– 1825. Rođen Johann Strauss Mlađi, čuveni austrijski skladatelj, violinista i dirigent. Skladatelj je veoma popularnih valcera (“Na lijepom plavom Dunavu”, “Bečka krv”, “Priče iz Bečke šume”…) i tvorac je bečke operete (“Slijepi miš”, “Ciganin baron”…).

– 1881. Rođen Pablo Picaso, slikar, vajar, dekorater i keramičar. Porijeklom je bio Španjolac, ali je od rane mladosti živio i radio u Parizu. Jedan je od najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća.

– 1995. U Sarajevu u 74. godini umro Osman Đikić, diplomata, književnik i književni prevoditelj.

– 2002. Čečenski otmičari u jednom moskovskom kazalištu više od 30 sati držali oko 700 talaca, oslobodili sedmoro ljudi i pristali da tijekom dana oslobode sve strance.

– 2003. U Rusiji uhićen milijarder Mihail Hodorkovski, na čelu naftnog giganta Jukos. U svibnju slijedeće godine osuđen je na devet godina zatvora zbog financijskih malverzacija i utaje poreza.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE