Kalesija 22°

Odbijen Mladićev zahtjev za oslobađanje

mladicSudsko vijeće Haškog suda danas je u potpunosti odbilo zahtjev odbrane da Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), bude oslobođen od optužbi za genocid i druge zločine u BiH.

Nakon što je Haško tužilaštvo s dokazima završilo u februaru, odbrana je u zahtjevu tvrdila da Mladićeva krivica nije dokazana.

Haški sud odbio je da se Mladić oslobodi krivice za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina u BiH, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

-Postoje dokazi da su počinjena genocidna djela u općinama i Srebrenici – kazao je Alphonso Orie, predsjedavajući Sudskim vijećem.

Mladiću se sudi i za genocid počinjem u sedam općina u BiH – Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica, Bratunac, Zvornik i Foča.

-Vijeće smatra da postoje dokazi kojim bi se razumni presuditelj mogao uvjeriti van razumne sumnje u postojanje udruženog zločinačkog poduhvata čiji su članovi bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić – kazao je Orie.

Mladić je optužen za pogubljenje oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka nakon što je s vojskom 11. jula 1995. godine zauzeo Srebrenicu.

-Može se zaključiti da je udruženi zločinački poduhvat za Srebrenicu postojao i da je sproveden u djelo – navelo je Sudsko vijeće.

Mladić je optužen i za granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

-Vijeće smatra da optuženi mora iznijeti odbranu po svim tačkama optužnice – rekao je Orie.

Haško tužilaštvo je tokom dokaznom postupka saslušalo 164 svjedoka, te uložilo hiljade dokumenata.

Suđenje Mladiću je počelo 2012. godine, nakon što je bio u bjekstvu 16 godina. S obzirom da je odbijen zahtjev odbrane za oslobađanje, Mladićevi branioci će početi s izvođenjem svojih dokaza u maju, prenosi Justice Report.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE