Kalesija 29°

Obratite pažnju prilikom kupovine kurbana

kurbanPoštovani građani, Imajući u vidu da se približava jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban Bajram, te da većina Bošnjaka islamske vjeroispovijesti prakticira klanje kurbana, osjećamo obavezu da Vas  upozorimo na slijedeće predostrožnosti,  koje biste  trebali poduzeti prilikom pripreme obavljanja tog čina:

  1. Prilikom nabavke, kurban ne kupovati  od nomada, nego od provjerenih domaćih proizvođača, čija su stada dijagnostički ispitana na brucelozu i čija grla posjeduju ušnu markicu  i svjedodžbu o zdravstvenom stanju.
  2. Zdravstveno stanje grla koja nisu kontrolisana na brucelozu, te  nemaju ušnu markicu i svjedodžbu o zdravstvenom stanju, obavezno prekontrolisati veterinarskim pregledom.
  3. Klanje i sve ostale radnje vezane za pripremu kurbana  obaviti u odgovarajućim prostorijama, uz maksimalno obezbjeđenje neophodnih sanitarnih uslova.

Navedene mjere je neophodno poduzeti kako bi se spriječila infekcija ljudi  bakterijama iz roda Brucella, uzročnicima opasne bolesti poznate pod nazivom bruceloza, koju na ove prostore uglavnom donose nomadska stada.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (19. 6. 2024.)

Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izetbegović …

CLOSE
CLOSE