05.jul.2024
U našoj rubrici Recepti ovog puta donosimo dva recepta. Iz prostog razloga što se nismo mogli odlučiti koji prvo da objavimo. Nizama Kamerić Aljukić iz Miljanovaca živi u Austriji. Njeni recepti oduševe sve one koji probaju delicije koje sprema ali i one koji pogledaju fotografiju pa odluče slično pripremiti za svoje najmiljije. Nizama je sa nama podijelila recept sa slani rolat.
Sastojci:
2 mrkve
2 glavice crvenog luka
4-5 jaja
500 gr. krompira
100 gr. brašna
sir i šunka za punjenje
Postupak
Mrkvu i krompir izribati, luk isjeći na sitno. Ručno izmutiti jaja, so, biber i druge začine. Dodati brašno pa izmutiti da se sjedini, potom dodati mrkvu, krompir i luk te sve dobro izmiješati. Smjesu istresti u četvrtasti pleh na pek papir i u zagrijanu rernu na 180 stepeni peći 30 minuta.
Izvaditi iz rerne, zajedno sa papirom izvaditi poredati sir, šunku zatim urolati u isti pek papir pa vratiti u rernu još 10 minuta. Nakon toga konzumacija. Prijatno 🙂
Nakon ukusnog rolata zasladite se i tufahijama.
Sastojci
Jabuke
orasi
šlag
vanilin šećer
limun
šećer sitni
voda
med
Priprema:
Jabuke oguliti i premazati sa sokom od limuna. U šerpu staviti 2 kašike šećera i istopiti da dobije lijepu rumenu boju, preliti sa vodom i dodati još šećera 3-4 kašike i vanilin šećer. Vode nasuti samo toliko da jabuke budu do pola u toj vodi. Kada voda proključa i šećer se istopi ubaciti jabuke i kuhati 3 min. sa jedne strane pa ih okrenuti i kuhati jos 3 min. da se kuha i onaj drugi dio . Jabuke izvaditi iz š erpe staviti da se ohlade,a tečnost ostaviti da jos malo kuha da se napravi kao agda. Ohladiti i preliti malo Tufahije prije punjenja.
Smjesa za punjenje Tufahija:
Orahe samljeti ali ne previše treba da bude i komadića oraha. Umutiti šlag, odvojiti malo šlaga pa dodati u orahe i kašiku meda. Sve to dobro sjediniti i puniti Tufahije. Tufahije ukrasiti člagom i orasima pa još malo preliti sa agdom u kojoj su se kuhale jabuke.