Kalesija 15°

Nijemci se žale zbog prelaza kod Neuma

HAMBURG, NEUM – Njemački turisti koji putuju u Dubrovnik žale se na probleme koje imaju na granici Hrvatske i BiH kod Neuma jer se, kako tvrde, nepotrebno zadržavaju, piše njemački hamburški sedmičnjak “Der Spiegel”.

“Mnogi turisti iz Njemačke, ali i Austrije i Češke moraju kod mjestašca Kleka izaći iz Hrvatske i za manje od deset kilometara dalje opet ući u Hrvatsku. To izaziva gužve i bijes”, piše “Spiege”.

582f73f3d9bf32aef49b6e4c9b2ef34d_XL

Kako navode, ovaj problem prijeti da postane uzrok svađa između Hrvatske i BiH, a od 1. jula, kada je Hrvatska postala članica EU, ovaj problem je naslijedila i sama Unija.

“Posljedica je da je i EU sada podijeljena, i to na veliki dio na sjeveru i manji dio na jugu sa gradom Dubrovnikom”, piše “Spiege” i upozorava da bi zbog problema ove zime mogli biti ukinuti i sedmični letovi Dubrovnik – Frankfurt.

“Spiegel” ističe da ovo ne stvara samo problem turistima, već i za 120.000 stanovnika Dubrovnika koji, kako ističu, žele da se direktno povežu na putnu mrežu ostatka Hrvatske.

 

Oni podsjećaju da Hrvatska od 2007. planira izgradnju mosta na Pelješcu da bi turisti i domaći imali nesmetan prilaz južnoj Hrvatskoj, ali da, kako ističu, radovi stoje zbog nedostatka novca od strane Hrvatske i problema koje pravi BiH koja želi slobodan prilaz na more.

Vinko Dumačnić, direktor Granične policije BiH, danas je rekao da ne vidi razlog za bilo kakav bijes njemačkih turista zbog prelaza kod Neuma.

 

“Bh. strana sigurno ne pravi probleme. A što se oni žale i što nisu navikli da u Hrvatskoj imaju dvije kontrole, dobro znate o čemu se tu radi. Što se tiče naše strane, odgovorno tvrdim da Granična policija BiH tu ne stvara nikakve probleme. Za postojanje ta dva prelaza nisam kriv ni ja, ni Granična policija, ni BiH, i to svi dobro znaju”, rekao je Dumančić.

nezavisne.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE