Kalesija 31°

U Gornjim Vukovijama kod Kalesije prisutan nelegalan rad na kopanju bunara i proizvodnji betonske galanterije

Država godišnje gubi pola miliona maraka

Ibrahim (Sulejman) Alić, vlasnik firme „Zem-zem izvor“, Zijad (Fehim) Mešanović, vlasnik firme „Vodotehnik“, i Husejn (Muhamed) Halilčević, vlasnik fimre „Abu zemze“, sve trojica iz Gornjih Vukovija kod Kalesije, bave se kopanjem bunara i proizvodnjom betonskih bunarskih cijevi i druge betonske galanterije. Njihov rad već godinama ugrožavaju oni koji se na nelegalan način, „na crno“, bave istim ovim poslom.

150 radnika radi „na crno“

Prema riječima Ibrahima Alića, samo su njih trojica registrovali obrt, dok ih 20-ak radi nelegalno i na crno zapošljavaju oko 150 radnika.

– Nas trojica smo podnosili prijave općinskim inspektorima. Međutim, oni dođu, naprave zapisnike i na tome se sve završi. Nema oduzimanja i zaplijene robe i obustave rada. Razgovarali smo i sa načelnikom Rasimom Omerovićem (SDA), koji nam je obećao podršku. Vidjet ćemo šta će od svega toga biti.

Isto nam kazuju i Zijad Mešanović i Husejn Halilčević.

– Ovo je više nedopustivo i ovome se mora stati u kraj. Nemamo mi ništa ni protiv koga, ali neka se i oni registruju, prijave radnike, plaćaju poreze i neka rade, kazuju Halilčević i Mešanović, dodajući da će, ako se u najskorije vrijeme nešto ne preduzme, blokirati put Kalesija – Živinice kako bi skrenuli pažnju na ovaj nelegalan rad.

Zaposleni u državnim firmama, a rade „na crno“

Kažu nam da ima i onih koji su zaposleni u državnim firmama, a uporedo se i nelegalno bave i ovim poslom. Situacija je takva da se, kako kažu, više ne može izdržati.

Boli ih nekorektan odnos inspekcije prema njima koji rade na legalan način, plaćaju porez i pune općinski i državni budžet.

– Ja moram imati fiskalnu kasu, prijaviti radnike, plaćati doprinose za njih, plaćati PDV-e, a oni ništa. Došao sam u situaciju da stavim ključ u bravu. Mi plaćanjem poreza obezbjeđujemo plate i njima, i prosvjeti i policiji i svima drugima. A ovi koji nelegalno rade sve nas potkradaju. Općina, kanton i država gube najmanje 50 hiljada maraka mjesečno zbog nelegalnog rada i neplaćanja poreza, doprinosa, taksi, PDV-a i drugih obaveza. Na godišnjem nivou to je oko pola miliona maraka. Ja sam u zadnjih 10 godina dao državi pola miliona maraka na ime raznih poreza i taksi. To može svako provjeriti, kazuje Ibrahim Alić.

Halilčević, Mešanović i Alić se ipak nadaju da će općinske i kantonalne inspekcije urdaiti svoj posao i da neće biti prinušđeni na neke nepopularne metode.

Iskopao bunar u Pionirskoj dolini

Ibrahim Alić je nekada zapošljavao 10 radnika, sada će imati tek 5. Ovim poslom se bavi od 1997. godine. Ima je i mašine za dubinsko kopanje bunara i do 400 metara. Iskopao je bunar u U Sarajevu u Pionirskoj dolini dubok 300 metara. U gradačačkom „Bosnaplodu“ iskopao je bunar dubok 290 metara i naišao na toplu vodu sa temperaturom 31 stepen, koja se koristi za pranje voća i povrća. Kapacitet tog bunara je 6 do 10 litara vode u sekundi. Kako kaže, zbog nelojalne konkurencije, rada na crno i namještanaj na tenderima, bio je prinuđen da proda mašine za dubinsko kopanje bunara.

F. Sinanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Saradnja Federalnog ministarstva okoliša i turizma s predstavnicima n …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE