Kalesija 22°

Naučnici savjetuju: Važnije odluke biste trebali ostaviti za hladne dane

Toplo vrijeme, visok procenatvlage u zraku i sparina potiču agresivnije ponašanje i lošije raspoloženje kod većine ljudi.

Iako mnogi više vole ljeto od zime, rezultati istraživanja koje su objavili američki naučnici možda će ih natjerati da preispitaju svoju ljubav prema najtoplijem godišnjem dobu.

Naime, osim što iscrpljuju organizam, visoke su temperature pogubne i za ljudsku psihu. Toplo vrijeme, visok postotak vlage u zraku i sparina, kad su udruženi, potiču agresivnije ponašanje i lošije raspoloženje kod većine ljudi.

Ovo možda može poslužiti kao objašnjenje zašto se ljeti bilježi više prometnih nesreća, nasilničkog ponašanja u obitelji i kriminalnih radnji uopšte.

Zašto su nam ljeti živci tanki? Nancy Molitor, profesorica kliničke psihijatrije, kaže da se ovo događa zbog dehidracije, nesanice, premalo kretanja i dugog boravka u zatvorenim i klimatiziranim prostorijama. Ovo znači da biste važne odluke trebali ostaviti za hladnije dane jer biste u suprotnom mogli požaliti.

‘Većina ljudi po vrućinama ima kraći fitilj nego inače, a svađe s bliskim ljudima i kolegama ljeti su mnogo češće’, ističe Molitor.

Kada je riječ o sezonskoj depresiji, od nje tokom ljeta pati jedan do dva posto ljudi, a to su uglavnom one osobe koje ne podnose vrućinu i kod kojih nedostatak zraka i pojačano znojenje pridonose razvoju tjeskobe, a to, tvrde stručnjaci, može biti okidač za depresiju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE