Kalesija 25°

Na današnji dan rođen istaknuti bh. književnik Isak Samokovlija…

Isak-Samokovlija1658. Umro engleski državnik i vojskovođa Oliver Kromvel, vođa parlamentarnih snaga u engleskom građanskom ratu. Poslije pobjede nad rojalistima ukinuo monarhiju i 1653. postao lord-protektor Engleske, Škotske i Irske. Dvije godine poslije njegove smrti monarhija obnovljena.

1783. Velika Britanija i SAD u Parizu potpisale mirovni ugovor kojim je završen američki rat za neovisnost. Britanija priznala SAD kao slobodnu, suverenu i neovisnu državu.

1883. Umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma. Prvi je ruski pisac čija su djela prodrla na Zapad gdje je bio veoma popularan i imao veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima.

1899. U Goraždu rođen istaknuti bh. književnik Isak Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinu je studirao u Beču. Bio je liječnik u svom rodnom mjestu te u Fojnici i Sarajevu. U plodnom pripovjedačkom radu opisivao je posebno svijet jevrejske sirotinje u Bosni. Glavna su mu djela “Plava Jevrejka”, “Nosač Samuel”, “Hanka”, “Fuzija”. Umro je u Sarajevu 1955. godine.

1926. Rođena je grčka glumica Irena Papas, koja je glumila i u nekoliko filmova bivše jugoslovenske produkcije i koja se proslavila u filmu “Topovi s Navarona” i filmu “Z”.

 

Kalesija Online

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  Došao na odmor u Kalesiju, pa ga rastužio prizor ostavljenog smeća …

  CLOSE
  CLOSE