Kalesija

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se, prema vjerovanju muslimana, ispisuje sudbina.

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mubarek noć Lejletu-l-berat za 2024. godinu nastupa večeras u akšam.

Lejletu-l-berat pada, prema hidžretskom kalendaru, između 14. i 15. dana mjeseca šabana, a ova sveta noć je svojevrsno podsjećanje na skoro nastupanje ramazana, mjeseca posta.

Isto tako, muslimani vjeruju kako se u ovoj noći počinje ispisivati sudbina svakog čovjeka pojedinačno za godinu pred njim, a vjernici također Lejletu-l-berat nazivaju Noći oprosta i oslobađanja od Vatre.

Kao i svake godine, vjernici muslimani širom BiH ovu noć provode u molitvama, a u džamijama, mesdžidima i tekijama često se provode posebne aktivnosti u povodu nastupanja ove noći.

Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je ša'ban, jedan od najodabranijih mjeseci u kojem je, prema mišljenju mnogih islamskih učenjaka, velika prilika za osvajanje Allahove, dž.š., ljubavi, milosti i oprosta.

Ova noć podsjeća na dolazak mjeseca ramazana, da bi se ljudi duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete, a koji ove godine počinje 10. marta.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE