Kalesija 16°

Mubarak otišao u nepoznatom smjeru, Egipat čeka novu vladu

Trgom Tahrir prolomilo se oduševljenje stotina hiljada demonstranata – Mubarak više nije predsjednik Egipta.

U kratkom televizijskom obraćanju, potpredsjednik Oman Suleiman je obavijestio javnost da Mubarak odlazi i da vlast predaje vojnom vijeću.

Televizijska stanica Al Arabiya izvijestila je da su egipatski predsjednik Hosni Mubarak i njegova porodica iz vojne zračne baze u predgrađu napustili Kairo i otišli na nepoznato odredište. Informaciju je potvrdila i egipatska državna televizija, ne otkrivajući gdje je Mubarak tačno, ali svjetske agencije objavile su kako se predsjednik nalazi u u odmaralištu na Crvenom moru Sharm El-Sheikhu gdje ljetuje godinama i posjeduje luksuznu rezidenciju. Odlazak vide kao pokušaj da se makne iz užarenog Kaira dok se ne smiri stanje.

Bijesni zbog odluke egipatskog predsjednika Hosnia Mubaraka da ostane na vlasti, Egipćani su krenuli pred njegovu palatu u Kairu, kao i na proteste u drugim gradovima u do sada najmasovnijem iskazu narodnog protivljenja njegovoj vladavini.

Stotine hiljada ljudi molilo je na centralnom trgu Tahrir, a vjerski zvaničnici njihovu borbu protiv Mubaraka porede s onom proroka Mojsija s faraonom. “Neka Bog istjera tlačitelje!”, izvikivali su. “Amen, amen”, odgovarali su okupljeni, prenosi Dnevnik.hr.

Pred predsjedničkom palatom, demonstranti mole iza vojnih vozila, a članovi Republikanske garde u tenkovima iza bodljikave žice drže ih dalje od palate Ittihadiya. Vojnici su mirno posmatrali demonstrante kojih se do sredine poslijepodneva okupilo oko 1.500.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE