Kalesija 15°

MKF “Prizma” zabranjen rad i oduzeta dozvola za davanje mikrokredita

prizmaAgencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) oduzela je Mikrokreditnoj fondaciji (MKF) Prizma Sarajevo dozvolu za obavljanje poslova davanja mikrokredita.

“U skladu sa odredbama Zakona o mikrokreditnim organizacijama i Odluke o uvjetima i postupku izdavanja i oduzimanja dozvole za rad i drugih suglasnosti mikrokreditnim organizacijama, Rješenjem Agencije za bankarstvo Federacije BiH od 9. oktobra ove godine, Mikrokreditnoj fondaciji Prizma Sarajevo oduzima se dozvola za obavljanje poslova davanja mikrokredita”, saopćeno je iz FBA.

Oduzimanju dozvole prethodile su aktivnosti Agencije koje su u dužem periodu bile usmjerene na to da MKF Prizma uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o MKO, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje normalnog funkcioniranja i servisiranja svojih obaveza.

Kako se dodaje u saopćenju, kontrolom poslovanja i analizama kvartalnih i posebnih izvještaja MKF Prizma, utvrđene su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u njenom radu, odnosno utvrđeno je da MKF Prizma značajno krši propisana ograničenja i uvjete poslovanja iz Odluke o ostalim općim uvjetima poslovanja mikrokreditne organizacije.

Osim toga, Agencija je svojim aktima konstatirala i upozoravala MKF Prizma da svojim poslovanjem evidentno ugrožava svoju imovinu i donirana sredstva, te da je potrebno uskladiti svoje poslovanje sa odredbama Zakona da bi ih zaštitila.

Također, Agencija je utvrdila da MKF Prizma ima 40-ak blokiranih transakcijskih računa.

“Kako je MKF Prizma i pored upozorenja nastavila sa lošim poslovanjem, nije poduzela nužne korake u saniranju iskazanih loših rezultata i u zaštiti doniranih sredstava, kako nije u mogućnosti servisirati preuzete kreditne obveze, radi čega su joj blokirani svi transakcijski računi, navedeno ukazuje da su se stekli uvjeti za oduzimanje dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita MKF Prizma, u skladu sa Zakonom o mikrokreditnim organizacijama, a sve u cilju zaštite imovine MKF Prizma, interesa korisnika financijskih usluga i očuvanja stabilnosti ukupnog finansijskog sistema FBiH”, saopćeno je iz Ureda FBA za informiranje.

(FENA)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE