Kalesija 29°

Međunarodna smotra folklora u Kalesiji (foto)

Treća međunarodna smotra kulturnog stvaralaštva – Kalesija 2011. održana je juče, u subotu  28. maja 2011. godine  u znaku folklora na platou natkrivene gradske pijace u Kalesiji.  Loše vrijeme  je samo spriječilo šetnju gradom i pokazivanje prelijepih narodnih nošnji građanima Kalesije i nije bitno uticalo da istinski zaljubljenici kulturne baštine  uživaju gledajući dvanaest prelijepih i dobro uigranih koreografija društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Smotru je otvorio načelnik općine Kalesija Rasim Omerović koji je i pokrovitelj ove manifestacije.

Domaćin i organizator ove smotre  GKUD “Halisije“ Kalesija otvorilo je Smotru na kojoj je predstavilo tri ansmbla, a istinske aplauze su dobili i gosti KUD “Mula – Alija Sadiković” Janja, BKUD “Slovo o Žepču” Žepče, HKUD “Naši korijeni” Bistrica – Žepče, UKUD “Zvonko Cerić” Tuzla te tri drušva pri BZK „Preporod“Prnjavor kod Banja  Luke. Bili su to KUD “Hafiz Osman Ćejvan” Prnjavor, KUD “Sadik Bojić” Mravica – Galjipovci i  KUD “Hakija Tabaković” Ljišnja.

Posebno oduševljenje publike izazvao je nastup dva društva iz Hrvatske. Zaigrali su članovi BKUD-a“ Sevdah“ Zagreb i BKUD-a “Liljan”Drenovci – Gunja.

Prije nastupa na pozornici načelnik općine je primio u svome kabinetu predstavnike Društava, zaželio dobrodošlicu i zahvalio im se na dolasku, a gosti  su uzvratili biranim riječima zahvalnosti na pozivu iz Kalesije. Razmijenjeni su prigodni pokloni i zahvalnice i položeno cvijeće na Spomen obilježje onima  sa područja općine Kalesija  koji  dadoše svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik GKUD “Halisije“ profesor Smajil Latifović promovisao je prvu afišu Društva koja je bogato opremljena. Kratka biografija Društva koje postoji samo pet i po godina napisana je na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku i uz  brojne fotografije sa nastupa svjedoče  da su „Halisije“ prisutne na svim velikim smotrama i festivalima u domovini ali i rado viđeni u inostranstvu o čemu svjedoče brojna priznanja, pohvale i novi pozivi, ali su najsretniji pred, svaki put,  prepunim gledalištem svoje publike.

I ovoga puta su opravdali povjerenje svoje vjerne publike i roditelja svojih članova dobrom organizacijom ove Smotre. Duguju zahvalnost BKC“Alija Izedbegović,“ Onovnoj školi Kalesija i Policijskoj upravi  Kalesija koji su pomogli da ova manifestacija u potpunosti uspije.

Foto zapis:

S.Halilović

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (19. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE